Het venijn van slangen en insecten – Parbode Sneak Peek – Parbode

Als het gaat om ‘gevaarlijke dieren’ hebben slangen en insecten de meest beruchte reputatie. Veel van deze dieren zijn op zich onschuldig, maar ze kunnen ons venijnig bijten en steken als we een gevaar voor hen vormen. Dat men bang is en de dieren als gevaarlijk aanduidt, is begrijpelijk. Zeker als een beet en/of steek de dood tot gevolg kan hebben.

Tekst Serano Ramcharan
Indien een dier zich moet verdedigen en zich bedreigd voelt, kan een aantal gedragingen plaatsvinden: het vlucht weg, het gaat krabben en/of bijten of steken. Met name als het over slangen gaat, denkt men in onze kleine gemeenschap de gekste dingen, die niet allemaal juist zijn. Velen zien een slang als gevaar, weet oud-biologieleraar en amateurherpetoloog, John de Bruin. “Er zijn twee families van gifslangen in Suriname: de koraalslangen en groefkopadders. Bekende gifslangen die je vaak tegenkomt zijn de labaria, sakasneki, makasneki en de pokaisneki. Om te voorkomen dat je een slangenbeet oploopt, is het goed om een afstand van ten minste twee meter te houden en vanaf daar de slang te observeren. Ga op geluid en zicht af in je omgeving en blijf alert”, waarschuwt De Bruin. Volgens hem is het belangrijk om de juiste EHBO toe te passen bij een slangenbeet. Het gebeten lichaamsdeel niet bewegen en met gaas verbinden. “We behoren slangenbeten als een steekwond te behandelen. Na een eerstehulpbehandeling is het zaak het slachtoffer zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te brengen voor verdere medische behandeling.”
Ook insecten staan op het lijstje van gevaarlijke dieren. Het gaat dan wel om insecten die kunnen bijten en steken, benadrukt entomoloog Anielkoemar Gangadin.
“Bij een beet of steek van een niet gevaarlijke insect is er, indien je er niet allergisch voor bent, geen vuiltje aan de lucht. Je houdt er hooguit een brandend gevoel of een bultje aan over. Meestal gebruikt men Vicks om het af te koelen en de pijn te verzachten. Wel is het aantal insecten dat je bijt of steekt belangrijk, omdat de intensiteit van het gif in het lichaam bepaalt hoe gevaarlijk het kan worden. Bij meerdere steken of beten is het daarom raadzaam om medische hulp te zoeken. En als je allergisch bent kan een steek van één bij of wesp al dodelijk zijn.”
Gangadin beschouwt de geafrikaniseerde bijen, in de volksmond ook bekend als Braziliaanse bijen of killerbees als meest gevaarlijke insecten, omdat ze nogal agressief zijn.
Lees het hele artikel in het augustusnummer van Parbode
………… (Parbode)


Lees verder

Bron: Parbode.com