INGEZONDEN
De voorgestelde deal tussen de Surinaamse overheid en Chinalco biedt een unieke kans om de natuurlijke hulpbronnen van ons land te benutten voor directe en duurzame ontwikkeling van onze gemeenschappen. Terwijl tegenstanders pleiten voor uitstel vanwege verwachte inkomsten uit offshore olie, laat de geschiedenis ons zien dat wachten en aarzelen vaak hebben geleid tot gemiste kansen. Het is cruciaal om te leren van eerdere deals zoals de Brokopondo Overeenkomst, de Rosebel-deal, de Newmont-overeenkomst en de recente offshore olie- en gasprojecten van Total. De Chinalco-deal biedt concrete en structurele voordelen die verder gaan dan economische groei; het raakt het hart van gemeenschapsontwikkeling en sociale vooruitgang.
Terugblik: Lessen uit eerdere deals
De Brokopondo Overeenkomst (1958): transformeerde Suriname door de bouw van de Afobaka-dam en de ontwikkeling van energie-infrastructuur. Maar ondanks de economische impact bleef de lokale gemeenschap in Brokopondo achter zonder directe voordelen, zoals betere infrastructuur of toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Dit zette de toon voor de ongelijke verdeling van voordelen van grote projecten.
De Rosebel Gold Mines (RGM)-deal: zorgde voor werkgelegenheid en economische stimulering, maar de directe voordelen voor omliggende gemeenschappen bleven beperkt. Gemeenschappen kregen beperkte investeringen in sociale infrastructuur, zoals scholen en gezondheidscentra, en lokale content bleef een aandachtspunt.
De Newmont (Merian)-deal: Newmont bood aanzienlijke werkgelegenheid (met 95 procent lokale werknemers) en een aantal gemeenschapsprojecten. Toch waren deze initiatieven vaak projectmatig en niet geïntegreerd in een duurzaam model dat de gemeenschappen blijvende voordelen biedt.
Total (offshore olie): De deal met Total richt zich voornamelijk op nationale inkomsten via Staatsolie en export. Lokale gemeenschappen zullen weinig tot geen directe voordelen zien, aangezien de activiteiten offshore plaatsvinden. Het gebrek aan lokale impact benadrukt het belang van deals zoals Chinalco, die zich richten op directe gemeenschapsontwikkeling.
Wat maakt de Chinalco-deal anders?
1. Sterke sociale paragraaf:
0,5 procent van de jaarlijkse netto omzet wordt gereserveerd voor een gemeenschapsontwikkelingsfonds. Op basis van de bauxiet prijsontwikkeling op de Shanghai Metal Markets kan het gemeenschapsfonds jaarlijks de beschikking hebben over een bedrag van 800.000 tot 1,5 miljoen US dollar ten behoeve van gemeenschapsprojecten, die duurzame economische en sociale ontwikkeling in de regio’s brengen. Dit is een uniek kenmerk dat ervoor zorgt dat omliggende gemeenschappen, zoals Apoera, Washabo en Section direct profiteren.
Dit fonds zal worden beheerd door een commissie waarin de gemeenschap, de overheid en Chinalco evenveel inspraak hebben. Het geld wordt geïnvesteerd in, onder meer (zie artikel 10.3. Concept Mineraal Overeenkomst): training, opleiding, capaciteitsopbouw voor kleine- en middelgrote ondernemingen; bouw en verbetering van scholen; gezondheidszorg, inclusief klinieken en mobiele medische eenheden; toegang tot schoon drinkwater en duurzame energie.
2. Lokale werkgelegenheid en training
De deal garandeert niet alleen banen, maar ook opleidingsprogramma’s om lokale inwoners te trainen en te betrekken bij technische en operationele functies. Hierdoor bouwen gemeenschappen vaardigheden op die hen in staat stellen te groeien, zelfs na het einde van het project.
3. Infrastructuurontwikkeling
In tegenstelling tot eerdere deals (zoals Brokopondo en RGM) bevat de Chinalco-deal concrete afspraken over de aanleg en verbetering van wegen, havens en andere essentiële infrastructuur, die niet alleen de mijnbouw, maar ook omliggende gemeenschappen ten goede komen.
4. Duurzaamheid en toekomstgerichte planning
De deal benadrukt progressieve milieurehabilitatie, inclusief herbebossing en koolstofneutraliteitsdoelen. Dit weerspiegelt een moderne benadering die verder gaat dan alleen economische winst.
Antwoord op de tegenstanders: waarom wachten op olie geen optie is
1. Olie-inkomsten zijn onzeker: olieprijzen zijn volatiel en afhankelijk van geopolitieke en economische schommelingen. Suriname kan niet volledig afhankelijk zijn van een enkele bron van inkomsten, vooral een die zo instabiel is. Plus de details van het contract zijn onbekend
2. Geen directe voordelen voor gemeenschappen: offshore olie heeft weinig tot geen directe impact op gemeenschappen in het binnenland. Zonder projecten, zoals Chinalco, blijven gemeenschappen, zoals Apoera, Washabo en Section onderontwikkeld.
3. Tijd is geld: wachten op olie betekent nog meer verloren tijd voor gemeenschappen die nú al hulp nodig hebben! De Chinalco-deal biedt onmiddellijke investeringen en voordelen, terwijl olie-inkomsten pas na jaren volledig beschikbaar zullen zijn.
4. Diversificatie van de economie: alleen afhankelijk zijn van olie maakt Suriname kwetsbaar. De Chinalco-deal draagt bij aan een gediversifieerde economie door inkomsten uit mijnbouw te integreren met lokale ontwikkeling en infrastructuurverbetering.
Waarom de Chinalco-deal een game changer is
De Chinalco-deal vertegenwoordigt een nieuwe standaard voor hoe natuurlijke hulpbronnen kunnen worden beheerd en gebruikt ten gunste van de bevolking. Het is een kans om eerdere fouten te corrigeren en een model te creëren dat zowel economische groei als sociale vooruitgang ondersteunt.
De sociale paragraaf van deze deal is ongeëvenaard: het structurele gemeenschapsfonds, de gegarandeerde werkgelegenheid en de duurzame infrastructuurprojecten maken deze deal uniek in vergelijking met eerdere overeenkomsten.
Conclusie
De Chinalco-deal is niet alleen een mijnbouwovereenkomst; het is een investering in de toekomst van Suriname en zijn mensen. …
- Brunswijk trekt grondenrechtenvraagstuk naar zich toe..
- De hypothecaire executie volgens het nieuw B.W...
- Man overlijdt bij kap- en steekpartij op Algoeweg..
- Bondsvoorzitter SBB: ‘Wij ondersteunen directeur Ravenberg …..
- Natuurreservaat Peruvia..
- Financiering Corantijnbrug nog niet rond..
- 29 januari Chinees Nieuwjaar..
- President decoreert 29 leden Boy Scouts Suriname..
- ILO blij met inzet van Suriname voor Decent Work-programma..
- Het Clico-debacle: Mooie belegging mondt uit in deceptie..
- Oom en tieners betrokken bij marihuanaverkoop..
- Wegomlegging Derde Rijweg en Maisuruweg..
- Bid-team houdt drugssmokkelaar aan te JAP luchthaven..
- Zetel is van de partij en niet van de parlementariër, zegt …..
- Winnaar eerste Suripop Kersteditie ‘laat het aan anderen ov…..
- Clifton Braam pleit voor grotere betrokkenheid Afro-Surinaa…..
- Oudste bank van Suriname DSB verwelkomt jongste rekeninghou…..
- Risicogroepen extra alert voor virale griep..
- Trump verleent gratie aan 1.500 verdachten van 6 januari..
- Verkeersomleiding Sophia’slustweg..
- AWJ zet in op realiseren beleidsdoelen resterende regeerper…..