INGEZONDEN
Er was eens 750 US dollar Royalty voor Iedereen (RVI) van president Santokhi… Een RVI‑sprookje waaromheen veel verwarring en speculaties zijn sinds de president dit aankondigde.
Krijgt elke Surinamer 750 US dollar als voorschot uit de olieopbrengsten in 2025 of pas in 2028? Of zal dat geld worden belegd tegen 7 procent rente en krijgt de burger slechts de jaarlijkse rente uitgekeerd?
“De president verzwijgt wijselijk ook dat de royalty’s niet in die mate zullen binnenkomen in 2028 om het totale bedrag aan RVI op te brengen”
Nog gekker
Het RVI-sprookje van de president wordt nog gekker. Onlangs verklaarde hij dat het beleggingsprogramma al per 1 januari 2025 van start is gegaan. Al in april zullen aan een selecte groep van seniorenburgers RVI-betaalpassen worden overhandigd, waarmee zij gelden kunnen opnemen en overmaken. De aankondiging wordt gedaan terwijl de regering nog geen cent aan royalty’s heeft ontvangen.
Waar de gelden vandaan komen en bij welke instantie de gelden zijn belegd, heeft de president wijselijk verzwegen. 450 miljoen US dollar uit eigen middelen is haast onmogelijk, omdat dit nergens voorkomt op de begrotingen van 2025. Ook op de website van het Bureau Staatsschuld is nergens te vinden de eventuele lening van deze omvang.
Royalty’s verpand
De president verzwijgt wijselijk ook dat de royalty’s niet in die mate zullen binnenkomen in 2028 om het totale bedrag aan RVI op te brengen. De royalty’s uit blok 58 zijn namelijk verpand aan de Oppenheimer-aandeelhouders met een herschikkingsovereenkomst.
De regering zal slechts over de eerste honderd miljoen vrijelijk mogen beschikking. Alle royalty’s daarna zullen worden gestort op een buitenlandse rekening van Oppenheimer. Na verrekening zullen de restanten worden doorgestort voor de Surinaamse regering zonder dat daar termijnen over zijn overeengekomen. Deze herschikkingsovereenkomst is geldig tot en met 2050.
Kiezersbedrog
De Palu waarschuwt voor deze vorm van grove kiezersbedrog, omdat het vertrouwen van de burger in de Surinaamse politiek ernstig wordt geschaad. Bovendien is het een kwestie van tijd of andere politieke partijen (ook buiten-parlementaire) zullen volgen. Wie zal meer bieden aan het volk? Want ach, het gaat toch om miljarden US dollars die jaarlijks zullen binnenstromen en het geld is toch van “ons allemaal”.
En precies voor deze “laten we het oliegeld nu reeds bossen”-mentaliteit waarschuwt de Palu. Voor politici die slecht hebben nagedacht over de ontwikkeling van ons land zal bedrog met de toekomstige miljarden oliedollars de enige weg zijn om de kiezer voor zich te winnen. De Palu roept het volk op om deze politici weg te stemmen.
Voldoende beschikbaar
De Palu is van mening dat de president niet hoeft te wachten op de miljarden oliedollars om mogelijkheden voor meer inkomsten voor het volk neer te zetten. Voldoende kapitaal kon beschikbaar komen voor productie-ondernemingen en het creëren van meer werkgelegenheid in de afgelopen jaren.
Surinaamse ondernemers kunnen namelijk de gelegenheid worden geboden om in productieprojecten te investeren en werklozen aan een baan te helpen. Ook de huidige coalitie is voorbijgegaan aan deze optie die nu al lokaal aanwezig is. De koers had ook op deze wijze allang kunnen worden gestabiliseerd en waren de opeenvolgende devaluaties van de Surinaamse dollar in de afgelopen tien jaar totaal onnodig.
Surinaams kapitaal
Dat lokaal kapitaal mobiliseren mogelijk is, blijkt uit de obligatieleningen waarmee Staatsolie in het verleden 150 miljoen US dollar en onlangs de FinaBank veertig miljoen US dollar hebben geleend van Surinamers tegen 7 procent rente.
De Palu is van mening dat het huidige voornemen van Staatsolie om op dezelfde wijze weer 250 miljoen US dollar en vijftig miljoen euro lokaal te mobiliseren breder zullen moeten worden bekeken en ingezet dan alleen in olie en gas. Door een deel van het “eigen kapitaal” ook in de landbouw, toerisme en dienstensector te investeren kunnen in de visie van de Palu Surinamers blijvend geld verdienen op de korte termijn om uiteindelijk de motor te worden van de Surinaamse economie op de lange termijn.
Palu
De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.
- Overheid steekt geld in markoesateelt..
- Paramaribo-verklaring goedgekeurd..
- Nature Walk voor natuurliefhebbers..
- Informatie sessie in verband met Internationale Epilespie D…..
- Principiële democratie en hygiënisch bestuur..
- I-Care Polikliniek officieel geopend..
- Loonsverhoging van medewerkers AdekUS wordt pas eind februa…..
- Schoon drinkwater voor Gunsi, Akwaukonde en Gran Slee..
- Bedrijfsleven bespreekt kansen voor Surinaamse olie- en gas…..
- Digicel en EBS gaan samenwerking aan..
- Inbraak: Geld, sieraden en andere spullen gestolen..
- Business Summit Diaspora Suriname moet innovatie en investe…..
- Voetbaluitslagen van 4 februari 2025..
- El Salvador biedt aan om “gevaarlijke Amerikaanse criminele…..
- VN-rapporteur waarschuwt voor escalatie op Westelijke Jorda…..
- Ruim 600 bewoners krijgen veilig drinkwater dankzij innovat…..
- Steeds meer gevallen van kanker in Suriname..
- Wat is de bedoeling van Ahilia Welles?..
- Nieuw hoofdkwartier van politie dient als symbool voor hers…..
- Tien doden, meerdere gewonden bij schietpartij in Zweden..
- Waar is het OM? Oostburg heeft vorig jaar drie keer Bouters…..