President Chandrikapersad Santokhi heeft aangekondigd, dat meer mensen koopkrachtversterking zullen ontvangen. Dit deed hij afgelopen maandag bij het startsein van de bouw van de dam te Weg naar Zee. De algemene oudedagsvoorziening (AOV) en bijstand voor mensen met een beperking is al verhoogd, en studenten vanaf 18 jaar, kunnen binnenkort rekenen op een maandelijkse ondersteuning van SRD 800. Ook vakbonden worden betrokken bij gesprekken om de koopkracht van werkenden te versterken. Maar de vraag rijst: is dit een structurele oplossing of slechts politieke charme? Het is wel opvallend dat de regering enkele maanden voor de verkiezingen, opeens middelen vrijmaakt om de koopkracht te versterken. Na jaren van financiële crisis, waarin burgers de ene na de andere verhoging aan belastingen, brandstofprijzen en basisgoederen moesten slikken, komt er nu plotseling een gebaar van verlichting. Santokhi beweert dat de moeilijke fase voorbij is, maar die bewering is moeilijk te rijmen met de realiteit waarin veel Surinamers nog steeds worstelen, om rond te komen.
Bovendien doet deze timing denken aan eerdere verkiezingscampagnes, waarin zittende regeringen kort voor de stembusgang, allerlei beloften deden om het volk tevreden te stellen. Zijn deze koopkrachtmaatregelen oprecht bedoeld om de financiële druk op de burgers te verlichten, of is het slechts het laatste dansje van een regering die haar greep op de samenleving langzaam verliest?
Een ander cruciaal punt is de financiering. Waar komt het geld plotseling vandaan? De gesprekken met governor Maurice Roemer van de Centrale Bank en minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zijn nog gaande, maar Santokhi wil eind april al uitbetalen. Dit doet vermoeden dat de beslissing politiek gebaseerd is en dat de financiële onderbouwing pas achteraf wordt uitgewerkt.
Suriname kampt al jaren met begrotingstekorten en een instabiele economie. Als deze koopkrachtversterking slechts tijdelijk is en geen duurzame basis heeft, dan is die niets meer dan een doekje voor het bloeden of erger nog, een sluipweg naar verdere monetaire problemen c.q. tekorten, na de verkiezingen.
Een van de meest in het oog springende beloftes, is de uitkering van SRD 800 per maand aan studenten vanaf 18 jaar. Hoewel financiële steun voor studenten in principe een goed initiatief is, roept het vragen op waarom deze maatregel juist nu wordt geïntroduceerd. Zijn studenten daadwerkelijk de prioriteit van de regering, of worden zij misbruikt als een politiek spel om de jonge kiezers te winnen? Het is ironisch dat Santokhi persoonlijk toezegt dat studenten het geld zullen krijgen. Dezelfde president die jarenlang heeft gezegd dat er geen geld was voor subsidies, loonsverhogingen en structurele armoedebestrijding, lijkt nu ineens in staat, de geldkraan open te kunnen draaien.
The post HET LAATSTE DANSJE? ..
- Simons beschikbaar als presidentskandidaat..
- Eerste lading verkiezingsmateriaal..
- Commewijne schrapt 31 kandidaten van de lijst..
- Twintigjarige aangehouden met cocaïne en marihuana..
- BEP bereidt 51 DNA-kandidaten voor op verkiezingen..
- Politie houdt M.K. aan met 6,2 gram cocaïne..
- Dansdocent Shaneaka Gibbs: ‘Ik ben zelf een smeltkroes net …..
- Louis heeft vast meegekeken..
- ONAFHANKELIJKE VERKIEZINGEN?..
- SDU-voorzitter Celsius Waterberg: ‘Weer spoorwegen in Surin…..
- Bezorgde Amerikaanse senator houdt recordspeech van 25 uur..
- SPB-voorzitter Atompai vraagt betere bescherming politieamb…..
- Nieuwe kansen voor ondernemers met beperkingen..
- Kleine issues bij uitbetaling SRD 800 studententoelage opge…..
- Micro-ondernemers met een beperking ontvangen ondersteuning…..
- NPS maakt inhaalslag door houding huidige regering..
- Beoogde DNA-kandidaten moeten meer doen in belang van volk..
- Tentoonstelling Hedendaagse Surinaamse Kunst..
- ‘Verhalen verklaren de wereld’..
- Ruim 500 personen gevoed door Region One Suriname..
- Amerikaanse tarieven op Chinese schepen bedreigen Guyana’s …..