Het is 2025 en toch blijft de discussie over etniciteit en politiek springlevend. Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu, heeft zich onlangs uitgesproken over zijn positie als nummer 2 op de kandidatenlijst van de VHP. Hij maakte duidelijk dat zijn plaatsing niets te maken heeft met zijn etnische achtergrond, maar met zijn prestaties en inzet voor Suriname als geheel.
Een moedige uitspraak, want het wordt hoog tijd dat we stoppen met het in hokjes plaatsen van mensen. Suriname kent een lange geschiedenis van etnisch stemmen. Politieke partijen werden decennialang langs etnische lijnen gevormd, en tot op de dag van vandaag, speelt afkomst een grote rol bij verkiezingen. Kiezers kiezen vaak voor kandidaten uit hun eigen gemeenschap, terwijl politieke partijen de etnische balans op hun lijsten bewaken om een zo breed mogelijk draagvlak te krijgen. Maar heeft deze manier van politiek bedrijven, ons land vooruitgeholpen?
Kijk naar de resultaten van de afgelopen vijftig jaar. Ondanks periodes van economische groei en politieke stabiliteit, is Suriname er nog steeds niet in geslaagd om structureel vooruitgang te boeken. Corruptie, wanbeleid en vriendjespolitiek blijven hardnekkige problemen, ongeacht welke etnische groep de leiding heeft. Dit zou ons een belangrijke les moeten leren: het is niet de afkomst van een leider die telt, maar zijn of haar bekwaamheid en integriteit. Minister Dasai stelt terecht dat hij niet op de lijst staat om een bepaalde groep te vertegenwoordigen, maar om Suriname te dienen. Hij benadrukt zijn diverse achtergrond en onderstreept dat hij een Surinamer is, zonder zich te laten vastpinnen op één etnische identiteit. Dit is precies wat Suriname nodig heeft.
Politieke leiders zouden gekozen moeten worden op basis van hun expertise, niet op basis van hun achternaam of afkomst. De focus moet liggen op de vraag: wat heeft deze persoon bereikt? Welke plannen heeft hij of zij om het land vooruit te helpen? Kan hij of zij de enorme economische en sociale uitdagingen van Suriname aanpakken? Maar verandering begint niet alleen bij de politici: het begint ook bij de kiezers.
Zolang we blijven stemmen op basis van etniciteit, zullen politieke partijen zich blijven richten op het behouden van etnische stemmen in plaats van het ontwikkelen van beleid dat het hele land ten goede komt. Het is de hoogste tijd dat kiezers hun stem laten afhangen van de visie en prestaties van een politicus, in plaats van diens afkomst. Suriname heeft behoefte aan leiders die de capaciteiten hebben om economische groei te stimuleren, corruptie te bestrijden en de samenleving als geheel vooruit te helpen. Dat kan alleen als we afstappen van etnisch stemmen en kiezen voor bekwaamheid.
The post HET IS TIJD VOOR NATIONALE EENHEID ..
- Politieagent overlijdt na tragische aanrijding..
- Nieuwe directeur voor Surinaamse Bankiersvereniging..
- Vacature Apothekersassistent..
- Van zot naar zotter..
- Staatsolie haalt ruim 211 miljoen US dollar meer op dan beo…..
- Van Dijk-Silos: Landvreugd moet van de kandidatenlijst..
- Kabinet laat onderzoek instellen naar voorval met journalis…..
- President Santokhi geeft DNV opdracht onderzoek incident me…..
- President geeft DNV opdracht onderzoek incident met journal…..
- Staatsolie haalt meer dan USD 515 miljoen op met uitgifte n…..
- President Santokhi laat incident met journalist onderzoeken…..
- Vrouw gaat IOC leiden..
- Sozavo werkt aan inhaalslag achterstanden sociale bijstand..
- Dharm Mungra aangewezen als lijsttrekker van De Nieuwe Leeu…..
- REOI – Supervision Housing Construction Reeberg..
- PVP: samenleving wint grandioos; Hof herstelt de rechtsstaa…..
- Restaurant Week Suriname 2025 biedt unieke eetervaringen in…..
- Rechtenstudenten succesvol op 15e CCJ Moot Court Competitie..
- NPS veroordeelt zoveelste aanval op journalist..
- ABOP verontschuldigt zich over incident met journalist..
- Ramdin: “Alleen met de huidige regering heeft Suriname een …..