‘Het enige dat ik niet moet doen is opgeven’

12/01/2021 16:04 – Terence Oosterwolde

Stephanie Hubard (r) met een drive naar de basket in de partij tegen de Bahama’s tijdens het Caribisch kampioenschap van 2016 in Guyana. : Terence Oosterwolde  
PARAMARIBO – “Hier is best leuk, maar het is koud. Het is echt even wennen”, vertelde Stephanie Hubard vrijdag over Odessa in Texas. Ze had op dat moment geen idee dat haar een nog grotere verrassing te wachten stond: sneeuw! Maar zelfverzekerd als ze is, zal ook dat haar niet doen ‘beven’.
Stephanie Zamani Hubard of Stephii/Steph zoals ze bekendstaat, vertrok op 5 januari naar Odessa, Texas waar ze met een full scholarship zal studeren en basketballen aan de Odessa Junior College in de Verenigde Staten. Haar vertrek ging relatief geruisloos. Velen waren dan ook verrast toen de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA) er op 5 januari melding van maakte op Facebook.
Gertrude ‘Truus’ Soesman, haar coach bij de Sociaal Culturele Vereniging Uitvlugt (SCVU), was in elk geval op de hoogte en verklaart waarom er nauwelijks ruchtbaarheid is gegeven aan het vertrek van haar pupil. “Steph is zo eenvoudig en wilde dat niemand het nog moest weten.” Dat wordt beaamd door Hubard. “Ik heb alleen mensen verteld met wie ik close ben.”
Twee van de eersten die het wisten waren haar teamgenoten Tamischa Schillevoort en Jolaine Nijman. Ze was namelijk met hen op de training toen ze door Henk Macnack, met wie ze privé trainde, werd gebeld dat ze in aanmerking was gekomen voor een full scholarship. “Tamischa en Jolaine waren echt van ‘wow, serieus?’ Jolaine wilde niet geloven dat ik haar alleen zou achterlaten”, vertelt Hubard lachend.

‘Geheimzinnigheid’
De basketbalster zegt dat ze helemaal niet meer erop had gerekend dat er dit jaar nog een scholarship zou komen. “Ik had de moed opgegeven en had er geen geloof meer in. Ik had iets van ‘ik kan het schrappen’. De enige optie voor mij was goed werken op school en gefocust blijven, want er was geen basket (vanwege Covid-19, … red.).”
Maar daar kwam verandering in. Het begon toen Humphrey Eendragt (lid van de technische commissie van de SBA) haar vroeg of een coach haar had geappt. “Ik vond het vreemd. Een coach? Niemand had me geappt of gesproken.” Toen ook Macnack, met wie ze in de vakantie trainde, haar een dag bij het ophalen hetzelfde vroeg had ze iets van ‘Huh? U bent de tweede die me vraagt, het is raar. Waarom zou een coach me moeten contacten?”
Een ingeving volgend besloot ze op haar Instagramaccount te kijken en zag dat iemand een oude basketbalvideo van haar had geliket. Hubard ging op onderzoek uit en kwam erachter dat het ‘Coach Q’, de roepnaam voor Franqua (spreek uit François) Bedell, was. “Ik zag dat hij van Amerika was en was like ‘oh wow, iemand van Amerika heeft mijn video gezien. Dat is nice en toen zag ik opeens een bericht van hem. Hij vroeg me als hij contact met me kon opnemen.”
In het gesprek dat daarna volgde maakte Coach Q haar duidelijk dat hij enkele video’s van haar heeft gezien, onder de indruk was van haar spel en haar naar zijn school wilde halen. Bedell, voormalig assistent-coach van het vrouwenteam van de Missouri State University, werd op 16 juli 2020 aangesteld als nieuwe hoofdcoach van Odessa College. “Ik was echt shocked. Hij heeft me alles verteld hoe het in elkaar zit als ik daar ben, over de school en info van me die hij nodig heeft. Hij zei dat Dancell Leter hem heeft verteld over mij. De coach zei ‘deze moet ik krijgen’. Ik was echt blij … ja, ik was echt blij”, vertelt ze terugdenkend.
Hubard zegt dat er veel papierwerk in orde moest worden gemaakt en zaken moesten worden geregeld. Vanwege Covid-19 verliep het een beetje moeizaam, “but somehow we managed to do everything”, haalt ze opgelucht adem. Echter, het grote nieuws ging bijna aan haar voorbij.
Hubard ontving een file van de Odessa-coach maar vertelt eerlijk dat ze die niet aandachtig heeft gelezen. Ze stuurde de mail door naar Macnack en Eendragt en ging vervolgens normaal naar de SCVU-training. “Ik werd gebeld door meneer Henk en hij zei me ‘gefeliciteerd!’ Ik was like ‘waarmee?’ En hij zei me ‘je hebt een full scholarship’.”
Hubard zegt dat ze niet heeft gegild. Lachend komt eruit: “Ik ben niet iemand die zo is. Ik ben echt chill. Ik was wel blij. Een droom van mij, vanaf ik met basketbal begon en waar ik hard voor heb gewerkt – ik wilde geen training missen, wilde altijd vooruitgang zien, geen downgrade en stuff – was eindelijk uitgekomen. Ik kon het niet geloven … that fast?! Ik was blij, maar tegelijk ook sad”, kan ze … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname