Het Amerikaanse olie- en gasbedrijf Hess (Suriname II) Exploration Limited heeft zich per 8 juli 2025 officieel teruggetrokken uit Blok 59 in het Surinaams zeegebied. Daarmee komt het blok, dat zich in het uiterste noordwesten van de exclusieve economische zone bevindt, opnieuw in handen van Staatsolie en maakt het voortaan deel uit van het open zeeareaal.
Het besluit van Hess volgt nadat het bedrijf heeft voldaan aan alle minimale werkverplichtingen onder het geldende productiedelingscontract (PSC). Het kiest ervoor niet door te gaan naar de volgende fase van de exploratieperiode, die eveneens op 8 juli 2025 afloopt.
De terugtrekking markeert het einde van een samenwerking die begon in juli 2017, toen Staatsolie het PSC voor Blok 59 ondertekende met ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V., Statoil Suriname B59 B.V. (later Equinor) en Hess. In juli 2024 trokken ExxonMobil en Equinor zich al terug en droegen hun respectieve participatiebelangen over aan Hess, dat sindsdien als enige operator in het blok actief was.
Blok 59 beslaat een gebied van circa 11.480 vierkante kilometer in waterdieptes van 2.700 tot 3.500 meter. In de afgelopen jaren werd er 6.000 km aan 2D-seismische data en 9.000 km² aan 3D-seismische data verzameld. Ondanks deze voorbereidende activiteiten achtten ExxonMobil en Equinor het risico voor het boren van een exploratieput uiteindelijk te hoog. Ook Hess slaagde er het afgelopen jaar niet in nieuwe partners aan te trekken voor voortzetting van de exploratie.
Volgens Staatsolie past de terugkeer van het blok in de bredere strategie om zoveel mogelijk van het offshoregebied onder contract te brengen met internationale partners. Momenteel is ongeveer de helft van het Surinaamse zeegebied verdeeld over blokken waarvoor productiedelingscontracten zijn afgesloten met diverse buitenlandse olie- en gasbedrijven.
PSC’s zijn gebruikelijk binnen de internationale olie-industrie. Ze verlenen exploratie-, ontwikkelings- en productierechten aan bedrijven en laten toe dat partners toetreden of zich terugtrekken. Alle kosten en risico’s in de exploratiefase worden gedragen door de bedrijven zelf. Het toetreden tot of verlaten van een concessie is doorgaans een afweging binnen het wereldwijde portfolio van een onderneming.
The post Hess trekt zich volledig terug uit Blok 59 ..
- Pionier heengegaan: ‘Frank Robles geloofde in de mogelijkhe…..
- Vakbonden willen gesprek met Simons..
- Het grote graaien: Missives, miljoenen en misselijkmakende …..
- ECD vernietigt wederom vervallen producten in supermarkten..
- A20/DOE/PRO: Het belang van democratische processen in Suri…..
- CELOS en APA bouwen verder aan agroforestry..
- Fête de la Musique: uitbundige uiting van entertainment..
- Dikan: “Het landelijke evenredigheidsstelsel heeft ons geen…..
- Man maakt zich schuldig aan valsheid in muntspeciën en munt…..
- Iran bereidt aanvallen op Amerikaanse doelen voor..
- Cristina Fernández de Kirchner onder huisarrest..
- Wi Tru Sranan faciliteert Sessie ‘Code of Conduct’ met vers…..
- Econoom Girdhari: ‘Stijging wisselkoers mede door onverantw…..
- Gouddelvers Matawai: “Het ziet er somber uit voor ons”..
- KWEEKVIJVER VAN POLITICI..
- Green Heritage Fund Suriname presenteert eerste resultaten …..
- Vandaag iets meer zon, maar ook onweersbuien..
- KPS houdt donderdag persconferentie over criminaliteit..
- ‘Duncan Zwakke eindigde in een gehaktmolen’..
- Bondscoach Nahar: ‘Hoge verwachtingen, maar geen druk op 3×…..
- “Ik kan niet weg”: angst en onzekerheid in Teheran..