Het Amerikaanse olie- en gasbedrijf Hess (Suriname II) Exploration Limited heeft zich per 8 juli 2025 officieel teruggetrokken uit Blok 59 in het Surinaams zeegebied. Daarmee komt het blok, dat zich in het uiterste noordwesten van de exclusieve economische zone bevindt, opnieuw in handen van Staatsolie en maakt het voortaan deel uit van het open zeeareaal.
Het besluit van Hess volgt nadat het bedrijf heeft voldaan aan alle minimale werkverplichtingen onder het geldende productiedelingscontract (PSC). Het kiest ervoor niet door te gaan naar de volgende fase van de exploratieperiode, die eveneens op 8 juli 2025 afloopt.
De terugtrekking markeert het einde van een samenwerking die begon in juli 2017, toen Staatsolie het PSC voor Blok 59 ondertekende met ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V., Statoil Suriname B59 B.V. (later Equinor) en Hess. In juli 2024 trokken ExxonMobil en Equinor zich al terug en droegen hun respectieve participatiebelangen over aan Hess, dat sindsdien als enige operator in het blok actief was.
Blok 59 beslaat een gebied van circa 11.480 vierkante kilometer in waterdieptes van 2.700 tot 3.500 meter. In de afgelopen jaren werd er 6.000 km aan 2D-seismische data en 9.000 km² aan 3D-seismische data verzameld. Ondanks deze voorbereidende activiteiten achtten ExxonMobil en Equinor het risico voor het boren van een exploratieput uiteindelijk te hoog. Ook Hess slaagde er het afgelopen jaar niet in nieuwe partners aan te trekken voor voortzetting van de exploratie.
Volgens Staatsolie past de terugkeer van het blok in de bredere strategie om zoveel mogelijk van het offshoregebied onder contract te brengen met internationale partners. Momenteel is ongeveer de helft van het Surinaamse zeegebied verdeeld over blokken waarvoor productiedelingscontracten zijn afgesloten met diverse buitenlandse olie- en gasbedrijven.
PSC’s zijn gebruikelijk binnen de internationale olie-industrie. Ze verlenen exploratie-, ontwikkelings- en productierechten aan bedrijven en laten toe dat partners toetreden of zich terugtrekken. Alle kosten en risico’s in de exploratiefase worden gedragen door de bedrijven zelf. Het toetreden tot of verlaten van een concessie is doorgaans een afweging binnen het wereldwijde portfolio van een onderneming.
The post Hess trekt zich volledig terug uit Blok 59 ..
- Trumps deadline voor invoertarieven: Wat betekent dit voor …..
- 597Netwerken: ministerie moet ‘Energie’ heten en geen ‘Oil …..
- Verdachte ernstige kappartij voortvluchtig..
- Natio-bedwinger Mexico wint Gold Cup..
- Column: De pers is geen vijand, maar waakhond van de democr…..
- Eén op de 20 kinderen heeft dyslexie..
- ‘Verdragsmiddelen vrijwel volledig besteed’..
- Steven Reyme: “Leiderschap is een goddelijke opdracht om he…..
- Padieboeren eisen terstond uitbetaling achterstallige subsi…..
- Strafzaak Comfort Travel: drie jaar cel geëist tegen hoofdv…..
- Santokhi en Simons voeren overleg over soepele machtsoverdr…..
- Recruitment Event 2025 trekt volle zaal aan werkzoekenden..
- BESCHOUWING — Een vrouw aan het roer: Jenny Simons en de be…..
- Legendarische vader Julio Cesar Chavez Sr. breekt stilte ov…..
- Verenigde Staten feliciteren Simons met verkiezing tot pres…..
- Nicaragua feliciteert Suriname met eerste vrouwelijke presi…..
- Landveld en Chotkan reageren op ministeriële benoemingen..
- Vooroefening parade/defilé inauguratie president; verkeer w…..
- Verkiezingen in SurinameVerklaring van de Amerikaanse reger…..
- Nederland draagt 3 miljoen euro bij aan medische apparatuur..
- Adhin: ‘We zullen afrekenen met slecht bestuur en corruptie…..