Het Amerikaanse internationale olie- en gasbedrijf Hess (Suriname II) Exploration Limited (Hess) heeft zich vandaag teruggetrokken uit Blok 59 in het Surinaamse zeegebied. Met de teruggave van het blok aan Staatsolie wordt het opnieuw onderdeel van het open zeeareaal. Hess heeft voldaan aan de minimale werkverplichtingen en heeft besloten niet door te gaan naar de volgende fase van de exploratieperiode, die vandaag afloopt.
Reeds in juli 2024 trokken Hess’ partners, ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V. en Statoil Suriname B59 B.V. (vanaf 2018 opererend als Equinor Suriname B59 B.V.), zich terug. Zij droegen hun respectieve participatiebelangen over aan Hess, dat sindsdien als enige partij actief was in Blok 59.
Het productiedelingscontract (PSC) voor Blok 59 werd in juli 2017 ondertekend tussen Staatsolie en de drie bedrijven: ExxonMobil, Statoil (Equinor) en Hess. Blok 59 ligt in het uiterste noordwesten van het Surinaamse zeegebied, beslaat ongeveer 11.480 vierkante kilometer en bevindt zich in waterdieptes van 2.700 tot 3.500 meter.
Voor een economisch haalbare olieontwikkeling in dit blok zijn aanzienlijke volumes vereist. Na het verzamelen van 6.000 km aan 2D-seismische data en 9.000 km² aan 3D-seismische data, concludeerden ExxonMobil en Equinor dat het risico voor het boren van een exploratieput te groot was, wat hen ertoe bracht zich terug te trekken. In het afgelopen jaar slaagde Hess er, ondanks inspanningen, niet in nieuwe partners te vinden voor verdere exploratie van Blok 59.
Het gebied dat eerder deel uitmaakte van Blok 59 zal door Staatsolie worden meegenomen in de strategie om zoveel mogelijk van het zeegebied onder contract te brengen met internationale partners. Voor circa de helft van het Surinaamse zeegebied zijn momenteel productiedelingscontracten gesloten met diverse internationale olie- en gasbedrijven.
Een PSC verleent een buitenlands olie- en gasbedrijf het recht op exploratie, ontwikkeling en productie, en staat toe dat partijen partners aantrekken of zich terugtrekken. Dit is gangbare praktijk in de olie- en gasindustrie.
De kosten en risico’s in de exploratiefase worden volledig gedragen door de betrokken bedrijven. Op basis van hun wereldwijde portfolio en risicobeoordeling besluiten ondernemingen al dan niet te investeren in specifieke gebieden.
- Vijfde editie van Oil & Gas Summit groter en biedt bred…..
- Studente miste rampvlucht van Air India door file op weg na…..
- Humbert Harold Wensly Pocornie (74) Amsterdam 8-6-2025..
- Israël en Iran wisselen raketaanvallen uit, angst voor esca…..
- Steven Reyme: “Uitgelekte missives een klap in het gezicht …..
- Sandrina Hunsel helpt Condor spanning terugbrengen in vrouw…..
- Heraccreditatieproces gestart voor FHR MPA-programma..
- Zorgen geuit over oliesector tijdens World Ocean Week 2025..
- PRO-ondervoorzitter Nibte kritisch over VHP: ‘Democratie is…..
- Suriname op drempel van historisch leiderschap door vrouw..
- 50% aandeel Kersten in Comport markeert nieuwe fase voor Su…..
- Koers blijft stijgen: Landbouwers in nood, consumenten voel…..
- Nieuwe generatie jonge leiders wordt klaargestoomd..
- Kassier verdacht van verduistering €110.000 en US$30.000; b…..
- Newmont publiceert Duurzaamheids- en Belastingenrapport 202…..
- David Pinas timmert Yelyco in thriller naar mannen volleyba…..
- Mijnwerker bij thuiskomst beroofd..
- Indringer breekt woning binnen en verwondt vrouw in Wanica..
- Olieprijzen stijgen fors na Israëlische aanval op Iran..
- Constitutioneel Hof uitgehold; advocaat van Dijk sluit inte…..
- Start nieuw muziekjaar d’Orkest..