Het Amerikaanse internationale olie- en gasbedrijf Hess (Suriname II) Exploration Limited (Hess) heeft zich vandaag teruggetrokken uit Blok 59 in het Surinaamse zeegebied. Met de teruggave van het blok aan Staatsolie wordt het opnieuw onderdeel van het open zeeareaal. Hess heeft voldaan aan de minimale werkverplichtingen en heeft besloten niet door te gaan naar de volgende fase van de exploratieperiode, die vandaag afloopt.
Reeds in juli 2024 trokken Hess’ partners, ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V. en Statoil Suriname B59 B.V. (vanaf 2018 opererend als Equinor Suriname B59 B.V.), zich terug. Zij droegen hun respectieve participatiebelangen over aan Hess, dat sindsdien als enige partij actief was in Blok 59.
Het productiedelingscontract (PSC) voor Blok 59 werd in juli 2017 ondertekend tussen Staatsolie en de drie bedrijven: ExxonMobil, Statoil (Equinor) en Hess. Blok 59 ligt in het uiterste noordwesten van het Surinaamse zeegebied, beslaat ongeveer 11.480 vierkante kilometer en bevindt zich in waterdieptes van 2.700 tot 3.500 meter.
Voor een economisch haalbare olieontwikkeling in dit blok zijn aanzienlijke volumes vereist. Na het verzamelen van 6.000 km aan 2D-seismische data en 9.000 km² aan 3D-seismische data, concludeerden ExxonMobil en Equinor dat het risico voor het boren van een exploratieput te groot was, wat hen ertoe bracht zich terug te trekken. In het afgelopen jaar slaagde Hess er, ondanks inspanningen, niet in nieuwe partners te vinden voor verdere exploratie van Blok 59.
Het gebied dat eerder deel uitmaakte van Blok 59 zal door Staatsolie worden meegenomen in de strategie om zoveel mogelijk van het zeegebied onder contract te brengen met internationale partners. Voor circa de helft van het Surinaamse zeegebied zijn momenteel productiedelingscontracten gesloten met diverse internationale olie- en gasbedrijven.
Een PSC verleent een buitenlands olie- en gasbedrijf het recht op exploratie, ontwikkeling en productie, en staat toe dat partijen partners aantrekken of zich terugtrekken. Dit is gangbare praktijk in de olie- en gasindustrie.
De kosten en risico’s in de exploratiefase worden volledig gedragen door de betrokken bedrijven. Op basis van hun wereldwijde portfolio en risicobeoordeling besluiten ondernemingen al dan niet te investeren in specifieke gebieden.
- Regulering moet nu..
- Ziekte houdt Santokhi weg van Boeroe-herdenking in Saramacc…..
- NASNOEPEN..
- Luchtballoncrash in Brazilië eist minstens acht levens..
- Monumenten dreigen binnen 25 jaar te verdwijnen zonder dire…..
- Collectieve waanzin: Waarom Suriname haar psychosociale rea…..
- Parmessar: Regering-Santokhi laat financiële uitdagingen ac…..
- Volksgezondheid: ‘Geen verhoogd risico hersenvliesontstekin…..
- Suriname in de gevarenzone: waarom we onze economie digitaa…..
- SLM BLIJFT GEGIJZELD DOOR POLITIEK..
- DE BRANDWEER HELPEN?..
- De Wil van het Lot..
- Vaardigheden ME’ers aangescherpt tijdens training..
- Basya Tweeling: “Ontruiming Kamp 21 nodig om tweede Matawai…..
- Hassankhan en Boksteen pleiten voor hervorming verkiezingsp…..
- President: “Boeroe-verhaal deel groter Surinaams verhaal va…..
- Afrikaanse financiering moet groter deel olie-inkomsten in …..
- Minister Raghoebarsing roept op tot eenheid: “Stop met etni…..
- ENORME ACHTERUITGANG EN ONSPORTIEF VERLIES..
- Ondanks misstanden: Verkiezingen van 25 mei 2025 officieel …..
- Dikan: “We moeten nu werk van maken om de traditionele rech…..