Het Amerikaanse internationale olie- en gasbedrijf Hess (Suriname II) Exploration Limited (Hess) heeft zich vandaag teruggetrokken uit Blok 59 in het Surinaamse zeegebied. Met de teruggave van het blok aan Staatsolie wordt het opnieuw onderdeel van het open zeeareaal. Hess heeft voldaan aan de minimale werkverplichtingen en heeft besloten niet door te gaan naar de volgende fase van de exploratieperiode, die vandaag afloopt.
Reeds in juli 2024 trokken Hess’ partners, ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V. en Statoil Suriname B59 B.V. (vanaf 2018 opererend als Equinor Suriname B59 B.V.), zich terug. Zij droegen hun respectieve participatiebelangen over aan Hess, dat sindsdien als enige partij actief was in Blok 59.
Het productiedelingscontract (PSC) voor Blok 59 werd in juli 2017 ondertekend tussen Staatsolie en de drie bedrijven: ExxonMobil, Statoil (Equinor) en Hess. Blok 59 ligt in het uiterste noordwesten van het Surinaamse zeegebied, beslaat ongeveer 11.480 vierkante kilometer en bevindt zich in waterdieptes van 2.700 tot 3.500 meter.
Voor een economisch haalbare olieontwikkeling in dit blok zijn aanzienlijke volumes vereist. Na het verzamelen van 6.000 km aan 2D-seismische data en 9.000 km² aan 3D-seismische data, concludeerden ExxonMobil en Equinor dat het risico voor het boren van een exploratieput te groot was, wat hen ertoe bracht zich terug te trekken. In het afgelopen jaar slaagde Hess er, ondanks inspanningen, niet in nieuwe partners te vinden voor verdere exploratie van Blok 59.
Het gebied dat eerder deel uitmaakte van Blok 59 zal door Staatsolie worden meegenomen in de strategie om zoveel mogelijk van het zeegebied onder contract te brengen met internationale partners. Voor circa de helft van het Surinaamse zeegebied zijn momenteel productiedelingscontracten gesloten met diverse internationale olie- en gasbedrijven.
Een PSC verleent een buitenlands olie- en gasbedrijf het recht op exploratie, ontwikkeling en productie, en staat toe dat partijen partners aantrekken of zich terugtrekken. Dit is gangbare praktijk in de olie- en gasindustrie.
De kosten en risico’s in de exploratiefase worden volledig gedragen door de betrokken bedrijven. Op basis van hun wereldwijde portfolio en risicobeoordeling besluiten ondernemingen al dan niet te investeren in specifieke gebieden.
- Ex-man valt vrouw aan met houwer en pleegt daarna suïcide..
- Vrouw ernstig verwond: verdachte voortvluchtig..
- Clifford Marica van DRS voert regelmatig gesprekken met de …..
- Santokhi en Geerlings-Simons gaan voor soepele regeringsove…..
- ‘Pijlsnelle goalgetter’ Vlijter maakt miljoenentransfer naa…..
- Verenigde Staten feliciteren Jenny Simons met verkiezing to…..
- Petronas voegt Roystonea-2 toe aan offshore boorcampagne in…..
- Simons krijgt perscentrum ter beschikking in overgangstraje…..
- Opsporing Furjel Leandro Simons..
- President Santokhi bespreekt machtsoverdracht met president…..
- Vrouw met kapverwondingen afgevoerd na brute aanval door ex…..
- Boorplatform Petronas aangekomen in Surinaamse wateren..
- ‘Jörgen Raymann: ‘We moeten iets doen aan de mensonwaardige…..
- A20-voorzitter brengt spirituele ode aan president Simons: …..
- Brics-landen wijzen ‘anti-Amerikaanse’ beschuld…..
- Santokhi zal op verzoek van partij structuren zitting nemen…..
- Kasekogroep Aptijt bereikt mijlpaal met optreden op Lowland…..
- Chelle Lis betovert volle zalen in Rotterdam met debuutshow..
- Man brengt vrouw levensbedreigende kapverwondingen toe..
- 597Netwerken: Ministerie moet ‘Energie’ heten en niet ‘Oil …..
- Mottley feliciteert Simons met verkiezing tot president van…..