Het Amerikaanse internationale olie- en gasbedrijf Hess (Suriname II) Exploration Limited (Hess) heeft zich vandaag teruggetrokken uit Blok 59 in het Surinaamse zeegebied. Met de teruggave van het blok aan Staatsolie wordt het opnieuw onderdeel van het open zeeareaal. Hess heeft voldaan aan de minimale werkverplichtingen en heeft besloten niet door te gaan naar de volgende fase van de exploratieperiode, die vandaag afloopt.
Reeds in juli 2024 trokken Hess’ partners, ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V. en Statoil Suriname B59 B.V. (vanaf 2018 opererend als Equinor Suriname B59 B.V.), zich terug. Zij droegen hun respectieve participatiebelangen over aan Hess, dat sindsdien als enige partij actief was in Blok 59.
Het productiedelingscontract (PSC) voor Blok 59 werd in juli 2017 ondertekend tussen Staatsolie en de drie bedrijven: ExxonMobil, Statoil (Equinor) en Hess. Blok 59 ligt in het uiterste noordwesten van het Surinaamse zeegebied, beslaat ongeveer 11.480 vierkante kilometer en bevindt zich in waterdieptes van 2.700 tot 3.500 meter.
Voor een economisch haalbare olieontwikkeling in dit blok zijn aanzienlijke volumes vereist. Na het verzamelen van 6.000 km aan 2D-seismische data en 9.000 km² aan 3D-seismische data, concludeerden ExxonMobil en Equinor dat het risico voor het boren van een exploratieput te groot was, wat hen ertoe bracht zich terug te trekken. In het afgelopen jaar slaagde Hess er, ondanks inspanningen, niet in nieuwe partners te vinden voor verdere exploratie van Blok 59.
Het gebied dat eerder deel uitmaakte van Blok 59 zal door Staatsolie worden meegenomen in de strategie om zoveel mogelijk van het zeegebied onder contract te brengen met internationale partners. Voor circa de helft van het Surinaamse zeegebied zijn momenteel productiedelingscontracten gesloten met diverse internationale olie- en gasbedrijven.
Een PSC verleent een buitenlands olie- en gasbedrijf het recht op exploratie, ontwikkeling en productie, en staat toe dat partijen partners aantrekken of zich terugtrekken. Dit is gangbare praktijk in de olie- en gasindustrie.
De kosten en risico’s in de exploratiefase worden volledig gedragen door de betrokken bedrijven. Op basis van hun wereldwijde portfolio en risicobeoordeling besluiten ondernemingen al dan niet te investeren in specifieke gebieden.
- Commissariaat Nickerie houdt Bigisma Dey..
- TotalEnergies: Baja-ontdekking geïntegreerd in GranMorgu-pr…..
- Amerikaan die in Idaho vier studenten vermoordde, ontloopt …..
- Jimmy Fernand (484) Denhaag 26-6-2025..
- Cornellie Odette Mijnals (72) Rotterdam 8-3-2025..
- 647 honden en katten gesteriliseerd in vier dagen tijd..
- SEOB waarschuwt voor druk op SRD en overheidsbegroting..
- Column: Formateur: ja of nee?..
- Brunswijk spreekt met Rusland; partijstructuren opgeroepen …..
- NDP roept op tot volwassen democratisch proces bij verkiezi…..
- Brunswijk roept structuren bijeen na topoverleg..
- Minister Ramadhin levert eerste Surinaamse bijdrage aan pre…..
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uit…..
- SEOB: Wisselkoers, staatsschuld en begrotingstekort nog gro…..
- Culturele Unie Suriname roept op tot eenheid: “Onze vrijhei…..
- OM eist 30 jaar celstraf voor moord en wegmaken lijk..
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst..
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Surina…..
- Santokhi op 1 juli: reflecteren op verleden om eenheid en h…..
- BEP waarschuwt: “Ongelijke verdeling olie-inkomsten kan nie…..
- Gesprek tussen president Santokhi en NDP-voorzitster Simons..