De Amerikaanse oliemaatschappij Hess Corporation heeft in haar meest recente jaarverslag bekendgemaakt, dat 94 procent van haar onontwikkelde concessiegebieden in Guyana en Suriname binnen drie jaar zal vervallen, tenzij nieuwe ontdekkingen volgen. Deze bekendmaking valt samen met de vertraging in de verplichte teruggave van 20 procent van het Stabroek-blok in Guyana.
In het op 31 december 2024 afgesloten jaarverslag stelt Hess: “94 procent van onze netto onontwikkelde concessies, voornamelijk in Suriname en Guyana, staat gepland om te vervallen binnen de komende drie jaar, afhankelijk van de resultaten van exploratieactiviteiten.”
Hess bezit een belang van 30 procent in het Stabroek-blok, samen met ExxonMobil Guyana Limited (45%) en CNOOC (25%). Het blok beslaat 6,6 miljoen acres en bevat naar schatting 11,6 miljard vaten olie-equivalent, aldus gegevens van de regering van Guyana.
Volgens de bepalingen van de productie-overeenkomst uit 2016, zijn de consortiumleden verplicht om delen van het blok waar geen commerciële ontdekkingen zijn ge-daan, terug te geven aan de staat. De eerste fase van deze verplichte teruggave – 20 procent van het blok – had in oktober 2023 moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld tot oktober 2024 na een eerdere verlenging die werd toegekend door voormalig president David Granger.
Maar tot op heden is de teruggave nog steeds niet afgerond. ExxonMobil-president Alistair Routledge verklaarde in februari 2025, dat de vertraging te wijten is aan administratieve formaliteiten en concurrerende prioriteiten bij zowel het bedrijf als de overheid van Guyana. “We hebben alle vereisten nageleefd en wachten enkel op de afronding van het papierwerk”, zei hij destijds.
Ondanks het uitblijven van officiële goedkeuring, benadrukte Routledge dat de gesprekken tussen Exxon en de overheid constructief blijven. “Alle technische berekeningen en evaluaties van de terug te geven gebieden zijn al gedaan”, voegde hij eraan toe. De laatste overheidsverklaring over het proces dateert van januari 2025. Toen meldde de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Vickram Bharrat, dat er in principe een akkoord was bereikt met Exxon over de teruggave. Sindsdien is er geen verdere actualisatie verstrekt door het ministerie, terwijl het proces nu al zeven maanden achterloopt op de verlengde deadline.
De situatie werpt een schaduw over de toewijzing en benutting van olievoorraden in de regio, nu de houdbaarheid van niet-ontwikkelde concessies onder druk komt te staan en transparantie rond de voortgang van het Stabroek-blok ontbreekt.
The post Hess geeft onontwikkelde olieconcessies in Guyana en Suriname terug ..
- Commissie Monumentenzorg geschokt: “Pijnlijke klap voor Sur…..
- Waterprobleem stagneerde brandweer bij vuurzee Henck Arrons…..
- Grote brand nabij Hendrikschool veroorzaakt paniek en kriti…..
- Russische Hooggerechtshof schort verbod op Afghaanse Taliba…..
- Korps Politie Suriname voert verhoogd toezicht uit..
- Oud-ambassadeur Henry Mac Donald: ‘De brand hoefde niet zo …..
- President prijst optreden veiligheidsdiensten bij felle bra…..
- Schot gelost bij verkoop illegaal vuurwapen..
- Politie Regio West extra alert tijdens Paasweekend..
- Speciale goede vrijdag Dienst van de universele Kerk..
- Errol Glenn Snijders..
- Nurmohamed: “Stem verstandig als u droog wilt blijven”..
- Drone video: Brand Henck Arronstraat verwoest meerdere pand…..
- Video: Brand Henck Arronstraat verwoest meerdere panden..
- CARICOM Youth Ambassadors organiseren inspirerend Youth Emp…..
- Grote paniek bij seniorenburgers Jessurunstraat door felle …..
- Parijem Trees Mahmoed..
- Jetty Mathurin acteert in internationale Spaanse film..
- NDP haalt bakzeil in kortgeding tegen president en hoofdste…..
- Troosteloze blik verwoestende brand Henck Arronstraat..
- Wegomlegging i.v.m brand aan de Henck Arronstraat..