Herontwerp Sosis-gebouw centraal tijdens International building challenge

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — Van café, smoothie bar tot gym en sportwinkel. Een overvloed aan ideeën voor herontwikkeling van het Sosis-gebouw op de hoek van de Marowijne-en Coesewijnestraat werden gepresenteerd door tweedejaars studenten bouwkunde en infrastructuur van het Poly Technic College (PTC) University of Applied Sciences en studenten van de Saxion Hogeschool in Nederland.

De studenten deden mee aan de International building challenge die op acht mei van start is gegaan. Deze challenge is een wedstrijd waarbij studenten van verschillende opleidingen en scholen uit diverse landen samenwerken aan een bouwkundig project. Na de presentaties vrijdagavond werd er door een zeskoppige jury een winnaar gekozen uit de vier groepen die een plan hebben gepresenteerd.

“Een van de zaken die wij als opleiding proberen te doen met de studenten is de samenleving voorzien van mogelijkheden en ideeën die hen ten goede komt”Iniatief

De studenten die vanuit Nederland zijn afgereisd om mee te werken aan het bouwproject zeggen dit te doen om te kunnen leren van elkaar, kennis te verbreden en om andere culturen te leren kennen. Dit initiatief wordt in Nederland namelijk al tien jaar ondersteund door de leiding van de Saxion Hogeschool. Dit jaar is er gekozen voor het PTC en die samenwerking willen zij voortzetten.

Directeur van PTC, Robby Holband vindt het ook een geweldig initiatief. “Ik ben blij met onze partner die ons hierin heeft geïntroduceerd. De reden dat ik dit zo spannend en innovatief vind is omdat wij als instituut ook wel steeds streven naar vernieuwing en verbetering en het interessant en praktisch houden van de studies”, verteld de directeur. Hij zegt dat er hiermee dan ook een nieuwe stap is gezet voor de opleiding.

De presentaties van de studenten waren zeer interessant en sommigen erg gedetailleerd over hoe zij het Sosis gebouw weer tot zijn recht kunnen laten komen.Samenwerking

In de voorbereiding naar de competitie is er geschreven naar het ministerie van Openbare Werken en Verkeer waarin is gevraagd naar een aantal mogelijkheden die er waren voor een herontwerp. Bij alle mogelijkheden moest er ook een plattegrond beschikbaar zijn en zo is de keus gevallen op het Sosis-gebouw.

In 2012 was de renovatie van het gebouw begonnen maar die is in 2014 stopgezet vanwege tekort aan financiële middelen. De studenten hebben zich onder meer gebogen over de architectuur van het pand, de technische haalbaarheid, de materialen die gebruikt kunnen worden, (brand) veiligheid en de begroting.

Holband zegt dat het nu aan de overheid ligt om inderdaad een herontwikkeling van het gebouw te doen met behulp van het plan van de studenten. “Een van de zaken die wij als opleiding proberen te doen met de studenten is de samenleving voorzien van mogelijkheden en ideeën die hen ten goede komt”, legt Holband uit. Over twee weken is er een ander project waarbij de ICT’ers van de opleiding samenwerken met de agrarische sector en hun innovatieve ideeën zullen presenteren.