door Valerie Fris
PARAMARIBO — De politie heeft tijdens het onderzoek naar het bloedbad te Moiwana op 29 november 1986 inmiddels 42 personen verhoord, onder wie negentien vermeende slachtoffers, acht ex-Jungle Commando’s, twee actief dienende militairen en dertien ex-militairen. Er is een lijvig dossier opgestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM) liet inspecteur Jayant Somai, hoofd van de Cold Case Unit van het Korps Politie Suriname (KPS), donderdag weten tijdens een persconferentie.
Ook de levensberoving van politie-inspecteur Herman Gooding – hij werd op 5 augustus 1990 levenloos op het wegdek nabij het Monument van de Gevallenen aan de Waterkant aangetroffen – wordt onderzocht. Volgens Somai, die sprak over “een brute moord”, zijn er inmiddels zo een 25 personen verhoord. Ook van deze zaak is er een lijvig dossier opgestuurd naar het OM. De politie wacht verdere instructies af.
In februari dit jaar werd Bureau Nieuwe Haven officieel vernoemd naar de vermoorde politie-inspecteur Herman Gooding. [: kabinet van de president]
Andere cold cases
Het onderzoek naar de moord op ondernemer Moennoe aan de Steenbokstraat in 2022 is nog gaande. Somai zegt dat er wel mensen zijn verhoord, maar dat er nog geen verdachten in beeld zijn gebracht.
Ook is de zaak van een gevonden skelet op 28 april 2024, aangetroffen te Baling Sabana, aan de westelijke kant van de weg naar Kraka, nog steeds in behandeling. “De identiteit van de persoon is niet bekend, maar aan de hand van de aangetroffen situatie is er een indicatie dat het om een misdrijf gaat. Er moet DNA-onderzoek worden gedaan om de identiteit vast te stellen”, deelde Somai mee.
Een andere cold case betreft de vermissing van de mannen Alex en Sam. Het onderzoek loopt al een jaar. De politie is er achter gekomen dat het gaat om de betrokkenheid bij een grote criminele organisatie, die zich bezighield met drugstransporten. In deze zaak zijn er negen verdachten aangehouden. Vier anderen zijn voortvluchtig.
Somai: “Er zijn vermoedelijk ook links met een zaak waarbij een trawler met daarin een grote partij cocaïne op de Atlantische Oceaan door de autoriteiten van Martinique is gevonden. Middels rechtshulpverzoek is er ook informatie opgevraagd aan de Franse autoriteiten.” Ook de vermoedelijke link met een drugsvliegtuig, dat op 17 november 2022 in het Falawatragebied, op een illegale landingsgebied werd aangetroffen onderzoekt de politie verder.
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Surina…..
- Santokhi op 1 juli: reflecteren op verleden om eenheid en h…..
- BEP waarschuwt: “Ongelijke verdeling olie-inkomsten kan nie…..
- Gesprek tussen president Santokhi en NDP-voorzitster Simons..
- Parlement opent zittingsperiode 2025-2030..
- Brunswijk: “Geen angst voor oppositie – ABOP verdient waard…..
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig best…..
- Meer dan 10 kinderen blijven regulier onderwijs volgen door…..
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had rech…..
- ABOP: “De strijd van onze voorouders is het fundament van w…..
- Ashwin Adhin en Ronnie Brunswijk respectievelijk voorzitter…..
- Keti Koti – Wij herdenken. Wij vieren. Wij blijven waakzaam…..
- Combe Markt schenkt naaimachines: nieuwe hoop voor vrouwen …..
- In Memoriam Patricia Etnel..
- Geen lange rijen meer: KPS lanceert digitaal portaal voor v…..
- Suriname introduceert digitale PSA-kaart voor personen van …..
- Onderzoek naar Drents slavernijverleden afgerond..
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwer…..
- Suriname lanceert eerste digitale PSA-kaart: eenvoudiger, v…..
- Lichaam van man aangespoeld langs Surinamerivier ter hoogte…..
- Hittegolf in Nederland: nieuw temperatuurrecord op 1 juli..