Hermelijn: Podiumkunst zal er anders uitzien na Covid-19

Op de vraag hoe zij de toekomst van theater en toneel ziet na de Covid-19-pandemie, heeft producent Ann Hermelijn geen pasklaar antwoord, maar ze geeft aan dat het niet makkelijk wordt voor de sector om uit deze situatie te komen. Het is voor haar in elk geval belangrijk om zo snel mogelijk de draad weer op te pakken zodat er snel weer actie kan worden ondernomen.

Hermelijn geeft aan in de podcast Vrijblijvende Gesprekken dat er wel wordt nagedacht hoe voorstellingen te presenteren in de komende periode. Misschien meer solovoorstellingen of in de openlucht. Maar zij zelf is er nog niet uit. “Er zijn een heleboel zaken die gaan moeten veranderen. Het publiek is niet gewend aan theater in de openlucht, in de openlucht doe je toch meer muziekactiviteiten. We gaan het moeten uitzoeken met z’n allen, de wereld zoekt het uit. En ook in Nederland en Amerika gaat men massaal digitaal, maar nu ziet men dat het binnen de kunst- en cultuursector niet werkt. 

Hermelijn is het ermee eens dat theater een intieme aangelegenheid is, acteurs hebben vaak interactie met het publiek nodig tijdens hun optreden. Dit maakt dat opnemen en uitzenden van zo’n activiteit niet echt een goede optie is. Volgens haar gaat het daarom nog even duren voordat dezelfde type activiteiten die de samenleving gewend was, zullen worden georganiseerd. 

“Ook de samenleving gaat een balans moeten vinden. Als vroeger een kaartje van SRD 85 werd gezien als duur, toen het economisch beter ging in het land, zal hetzelfde kaartje in post Covid-tijd in een economisch slechtere periode minimaal het dubbele kosten. Als cultuurondernemer moet je goed nadenken over je vervolgstappen want een beperkt aantal bezoekers in de zaal, is niet rendabel voor de zaken. Ik denk dat de vorm van entertainment zal bijstellen de komende jaren. Ik vermoed dat wij minder kunst en cultuur zullen “importeren”. Ik verwacht zelf dat je meer muziek en luchtige programma’s zal hebben en veel meer ons eigen ding in de buitenlucht. Dus veel meer in muziek dan serieus theater en toneel.”

Hermelijn is van mening dat er wel nog steeds ontwikkeling mogelijk is in het Surinaamse theaterwezen. Het lastige bij ons (in Suriname) is dat er vaak niet genoeg middelen zijn om mee te gaan oefenen. Over twee jaren praten we verder.” Zij geeft als tip mee aan makers om zich met de huidige mogelijkheden van internet zichzelf te scholen en daarmee te excelleren. Zij zal vaker langslopen bij Vrijblijvende Gesprekken om een kopje koffie te gebruiken en haar ervaringen te delen als producent en socioloog met de samenleving.

Vrijblijvende Gesprekken is een podcast waarin Vincent Kenswil en Kevin Headley in een ontspannen sfeer praten met verschillende personen over de uitdagingen en kansen van onder meer hun werkgebied. 
………… (Star)


Lees verder

Bron: .com