Herdenkingsmonument voor doodgeboren kinderen

17/11/2020 16:08 – Aidy Pinas-Agodeba

Het herdenkingsmonument dat door ’s Lands Hospitaal is ontworpen om het publiek bewuster te maken over de rouw van ouders bij doodgeboren kinderen. : Aidy Pinas-Agodeba  
PARAMARIBO – Op het terrein van ‘s Lands Hospitaal staat er sinds maandag een monument voor ouders die rouwen om onder anderen een doodgeboren of pasgeboren kind dat dood is gegaan. Het kunststuk is onthuld door de Zonnebloemen van het ziekenhuis, de groep die begeleiding biedt aan lotgenoten/ouders die rouwen om doodgeboren baby’s.
Hellen Wesenhagen-Doerga, coördinator van de Zonnebloemen, zegt tegen de Ware Tijd dat het kunstwerk, dat vervaardigd is door Milton Mase, een tweeledig doel heeft. Het is voor de doelgroep voor rouwverwerking, maar het staat er ook om de gemeenschap bewust te maken van dit onderwerp. Het monument is mogelijk gemaakt door Fernandes Bakkerij.
Wesenhagen-Doerga: “Het monument past precies in het kader van ons werk. We hebben na beraadslagingen gekozen hiervoor. Elk jaar hebben we de herdenking en dan worden ballonnen losgelaten, maar men vond het niet zo milieuvriendelijk en hebben we naar iets anders uitgekeken. Het kunstwerk heeft een stander met een dienbladachtige tafel, waarop er kaarsjes kunnen worden gebrand.”
De Zonnebloemen staan klaar met begeleiding en hulp voor ouders die een kind hebben verloren en helpen bij de verwerking van het verlies. In de voorbije maanden is de counseling, ondanks de coronapandemie, gewoon gecontinueerd. Alleen is de gebruikelijke lotgenotenbijeenkomst dit jaar komen weg te vallen. Er is meer gebruik gemaakt van persoonlijke onlinegesprekken.
’s Lands Hospitaal pakt de begeleiding gelijk aan het bed op. De counselors staan ook open voor vrouwen die in een ander ziekenhuis de ervaring hebben gehad. Wesenhagen-Doerga vindt dat iemand in nood niet kan worden geweigerd. Ze praat van een “gevoelig thema”. Sommige vrouwen of ouders kunnen het verlies niet gemakkelijk verwerken. Een paar van hen hebben angst en een schouder nodig voor steun. Het gaat volgens de coördinator niet om het aantal vrouwen of ouders die begeleid worden, maar meer om de pijn die er is. “Het gaat om die schok die ze hebben en dat beeldt het monument ook uit”, concludeert ze.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname