SEDERT HET HARTSTOCHTELIJKE beroep van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) enkele weken geleden op de regering, assemblee en samenleving om financieel flink bij te dragen voor (verdere) deelname aan internationale Concacaf/Fifa-wedstrijden en het WK-voetbal blijft de situatie onduidelijk. De SVB zou in gesprek zijn met Staatsolie, die overigens maandelijks al duizenden Amerikaanse dollars uitgeeft aan de technische staf van Natio. Dit bedrag overstijgt op jaarbasis zelfs wat het directoraat Sportzaken op de begroting heeft voor het totale sportgebeuren in het land.
Met lede ogen wordt toegezien hoe de voorgenomen noodzakelijke talentenjacht en decentralisatie worden opgeofferd voor een populistisch streven van het behalen van de Gold Cup en het bereiken van het Wereldkampioenschap. In beleidsplannen van de SVB staat het streven naar de grootste doelen op mondiaal niveau, maar dat niet meegenomen wordt de investering die daarmee gepaard gaat en op welke manier selecties, zoals jeugd en vrouwen in stand worden gehouden.
De sport dient gestimuleerd te worden omdat sport belangrijk is, maar degenen die aan de basis staan moeten dat op een verantwoorde manier doen
Het niet becijferen van de kosten van deelname van Natio vooraf aan de internationale evenementen is een grote misser geweest van de bond, omdat op basis van een degelijke begroting kan worden beslist over wel of niet deelnemen aan grote toernooien. De SVB-bestuurders hebben met gekruiste armen gezeten en nu het erop aankomt worden overheid, bedrijfsleven en samenleving voor een voldongen feit geplaatst en zonder de handen uit de mouwen te steken, hopen de bestuurders van de bond op een goede uitkomst. Dat is onverantwoord. De sport dient gestimuleerd te worden omdat sport belangrijk is, maar degenen die aan de basis staan moeten dat op een verantwoorde manier doen.
Hoe verantwoord vindt Staatsolie het zelf om geld te blijven pompen in Natio. Staatsolie is een Surinaams bedrijf en als het door wil gaan met geld te geven zou het de onderneming sieren om bij de maandelijkse betaling van een buitenlandse technische staf, te eisen dat meer lokale jongens worden opgenomen in de nationale selectie. Recent nog heeft de voorzitter van Robinhood op dit manco gewezen. Eerder hebben ook anderen die hun sporen in het voetbal hebben verdiend of achtergelaten, hierop gewezen.
Staatsolie boert goed, maar zwemt ook niet in het geld, getuige de uitgifte van een obligatie voor de verwachte olie- en gasproductie. Daar ligt de prioriteit. Investeren in de technische staf van Natio en het dekken van de tekorten bij de SVB gaat jaren duren, zonder duidelijk zicht dat het Surinaamse voetbal en de Surinaamse jeugd daarvan zullen profiteren. Dat is bewijsbaar, omdat er geen blauwdruk bestaat over het afbouwen van het huidige Natio-diaspora proces met de hoge uitgavenposten van onder meer de vliegtuig- en hotelkosten.
Het geld kan beter gebruikt worden om de nood te lenigen van tienduizenden gezinnen die in armoede leven. En voor de tehuizen die met moeite het hoofd boven water kunnen houden, omdat ze de subsidie van de staat, waarop ze aanspraak maken, niet of niet volledig krijgen.
- NPS GING DRIE KEER IN DE FOUT..
- Waarom Surinam Airways niet groter kan worden..
- Rusland: deze verkiezingen de belangrijkste in 50 jaar tijd..
- Volleyballers Yelyco sturen SVV met hangende hoofden terug..
- President Santokhi naar Barbados voor Caricom-top..
- Truckeigenaar die illegaal grofvuil dumpt ‘ernstig aangespr…..
- Alice Amafo keert terug naar ABOP: “De echte Queen is terug…..
- Landelijke operatie ‘Blitz’ moet de veiligheid …..
- Politiebericht over overleden bromfietser Martin Luther Kin…..
- Surinaamse ondernemers moeten uit comfortzone stappen en me…..
- Jagesar breekt lans voor senioren en jongeren..
- Visvergunningenkwestie sleept zich voort..
- Bewolkt in de ochtend, wat regen in de middag..
- Internationale organisaties en ambassades observeren ook de…..
- Havenlaan Zuid dinsdag zes uren niet toegankelijk voor verk…..
- Drie aangehouden tijdens operatie Blitz; één verdachte ontk…..
- Nieuwe Chinese animatiefilm breekt records wereldwijd..
- Elselyn Hariëtte Angelique Fa Si Oen (109) Amsterdam 14-2-…..
- Ethel Iesmé Edwards (71) Almere 12-2-2025..
- VS vraagt Europeanen om bijdragen aan garanties voor Oekr…..
- Alice Amafo weer in haar politiek huis ABOP..