‘Henri Guda was een man met een Rotary hart’

03/04/2021 22:11 – Amanda Palis

 
PARAMARIBO – “Hij was een markante man voor wie ik veel respect had. Voor mij was hij een Rotary goeroe bij wie ik altijd terecht kon voor advies.” Zo typeert Djaienti Hindori, assistant governor voor de Rotary in de regio, Henri Guda die vorige week donderdag op 87-jarige leeftijd is overleden.
Hij was van1978 tot 1982 ambassadeur in Speciale Dienst van het ministerie van Algemene en Buitenlandse Zaken. In 1983 werd hij aangesteld als Permanente Vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties. Volgens Hindori heeft Guda met zijn diplomatenachtergrond veel bijgedragen aan de groei van de Rotary Club Paramaribo. “Hij was altijd de man van het protocol en we vroegen hem advies wanneer we niet zeker waren hoe iets moest of waarom een bepaalde zaak ‘zo’ hoorde te zijn.”

De jaarlijkse Rotary Vocational Excellence Award die wordt uitgereikt aan personen die een wezenlijke bijdrage aan hebben geleverd met hun werk is een initiatief van hem, vertelt Hindori. “Hij raakte geïnspireerd toen hij in New York was gedetacheerd en werd uitgenodigd door de University School of Journalism van de Columbia University voor een gala-avond. Die was georganiseerd om journalisten te huldigen voor hun goed en vaak gevaarlijk werk.”
Guda introduceerde deze onderscheiding in Suriname omdat hij vond dat er weinig waardering was voor mensen en instituten die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het land. “Toen hij terugkwam in Suriname heeft hij met de Rotary in 1993 de eerste award uitgereikt aan de toenmalige hoofdredacteur van de Ware Tijd, Leo Morpurgo, voor diens journalistieke bijdragen. De award uitreiken is tot nu toe een bijzondere gebeurtenis voor de Rotary clubs in Suriname”, zegt Hindori.
Guda wordt ook geroemd om zijn bijdrage de Nationale Kunstbeurs aan het eind van de jaren tachtig nieuw leven in te blazen. “Met Jozef Brahim en Nardi Johanns heeft hij die weer tot leven gebracht nadat het evenement enkele jaren had stilgelegen.”
Naast zijn werk binnen de Rotary heeft Guda zich altijd sociaalvoelend opgesteld en stond hij altijd klaar om anderen te helpen. Elk jaar draagt de club, dankzij een initiatief van Guda, bij aan het traditionele kerstpakkettenproject van het Leger des Heils om minderdraagkrachtige mensen blij te maken.

Vilece Thomas, hoofd van het Leger des Heils in Suriname, zegt dat in Guda zijn organisatie en hij persoonlijk “een gulle gever en grote vriend” verliezen. “Hij hielp, ongeacht je kleur of religie. Het werk van het Leger des Heils is gestoeld op deze zelfde principes en die kom je niet vaak tegen bij de mens. Sinds mijn detachering in Suriname heeft het altijd goed geklikt tussen ons en we hebben een persoonlijke vriendschap opgebouwd. We zullen hem zeker missen en zijn familie gedenken in onze gebeden.”.-.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname