Helikopterview kan zowel politiek als individueel leiderschap verbeteren

Tekst en beeld Edwien Bodjie
PARAMARIBO — “Wanneer een oorlog uitbreekt, ontstaat er chaos, wordt vaak gezegd. Chaos betekent eigenlijk dat de orde die er normaal zou zijn, is verstoord.” Met deze gedachte opende Ron van der Post, een in Kroatië woonachtige Nederlandse yogaleraar, zijn tweede lezing van het jaar in Suriname. Onder de titel ‘Balans bewaren in de chaos’ gaf hij in de conferentiezaal van Apotheek Soma inzicht in hoe de mens als individu chaos kan begrijpen en beheersen.

Van der Post legde aan het publiek – voornamelijk vrouwen van middelbare leeftijd – uit dat chaos vaak ontstaat wanneer veranderingen in de wereld het beeld van orde verstoren. “Om chaos de baas te blijven, moet je een helikopterview ontwikkelen en je ego minder bepalend maken”, benadrukte hij. De yogaleraar raadde aan afstand te nemen van de situatie en deze van bovenaf te bekijken. “Als je in de situatie blijft hangen, nemen je emoties de overhand en verlies je grip.”

“Je moet leren voorkomen dat emoties die worden getriggerd door gebeurtenissen uit het verleden je handelen bepalen”

Meditatie
Van der Post haalde de yogafilosofie aan als basis voor het beheersen van chaos. Hij adviseerde aanwezigen om dagelijkse meditatie in te bouwen. “Neem elke avond en ochtend een paar minuten om in meditatiehouding te gaan zitten en te focussen op je ademhaling. Dit helpt je om overzicht en rust te bewaren, zelfs in moeilijke tijden.”
Volgens hem hebben mensen van nature een sterk gecreëerd zelf- en wereldbeeld. Wanneer dat beeld wordt verstoord, bijvoorbeeld door oorlog, economische crisis of andere onvoorziene veranderingen, ontstaat chaos. “Ons wereldbeeld geeft ons grip op de werkelijkheid, maar we zijn vaak te weinig afgestemd op onszelf. Hoe je de wereld ziet, wordt immers bepaald door hoe je zelf in elkaar zit.”
Emoties en ego
De ideeën van Van der Post resoneren niet alleen op individueel niveau, maar hebben ook een bredere relevantie in de context van politieke en maatschappelijke veranderingen. In een wereld die wordt getekend door conflicten, klimaatcrises en economische onzekerheid, is de noodzaak om balans te bewaren cruciaal. Politieke leiders hebben vaak moeite om chaos te beheersen, juist omdat ze vastzitten in hun eigen perspectieven, emoties en ego.
Een goed voorbeeld is de politieke situatie in de Verenigde Staten, waar verkiezingsbeloften vaak niet worden nagekomen. Dit ondermijnt het vertrouwen van burgers en leidt tot een chaotische politieke cultuur waarin kortetermijndenken en polarisatie de boventoon voeren.
Ook in Suriname, met de verkiezingen in mei 2025, is het belang van balans belangrijk. Politieke campagnes worden vaak gedreven door emotie en ego, waarin polarisatie en verdeeldheid de maatschappelijke orde verstoren. Het is dus zaak dat leiders en burgers met een helikopterview naar de situatie kijken om zodoende rust en overzicht te behouden in het politieke landschap.
Helikopterview
De helikopterview kan zowel politiek als individueel leiderschap verbeteren door te focussen op het grotere geheel en langtermijndoelen, in plaats van direct te reageren op crises. In Suriname, waar economische uitdagingen een dagelijks thema zijn, kan deze filosofie helpen om collectief de balans te herstellen en chaos om te zetten in nieuwe orde. “Je moet leren voorkomen dat emoties die worden getriggerd door gebeurtenissen uit het verleden je handelen bepalen”, benadrukte Van der Post. “Door zaken van een afstand te bekijken, kun je situaties beter beheersen en de juiste beslissingen nemen.”
De lezing van dinsdagavond bood meer dan persoonlijke inzichten; het was een universele les voor het bewaren van evenwicht in een steeds veranderende wereld, zowel in het eigen leven als in de politiek. Voor Suriname, en landen wereldwijd, kan deze filosofie volgens Van der Post dienen als inspiratie om niet alleen orde te scheppen in de chaos, maar ook om een fundament te leggen voor duurzame verandering.

Yogaleraar Ron van der Post adviseerde aanwezigen om dagelijkse meditatie in te bouwen.