Healy wijst op onbenutte mogelijkheden Mijnbouwwet tijdens lezing ‘Win de verkiezingen mede met goud’

Tekst en beeld Edwien Bodjie
PARAMARIBO — “Voorzitter, belooft u mij dat, mocht u aan de macht komen, u de Mijnbouwwet zal gebruiken om de goudsector te ordenen? Een belangrijk punt daarbij is om mensen te leren hoe ze op een duurzame manier goud kunnen mijnen.” Die oproep deed Chris Healy woensdagavond aan Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname.

Healy, die veel onderzoek heeft gedaan naar de mijnbouw, met name de goudwinning in Suriname, verzorgde in partijcentrum Grun Dyari de lezing ‘Win de verkiezingen mede met goud’. Hij stelde daarbij dat de ordening van de goudsector door de commissie Orderning Goudsector (OGS) onder leiding van Gerold Dompig is mislukt omdat er geen gebruik is gemaakt van de systemen die in de Mijnbouwwet zijn opgenomen. Eén van zijn aanbevelingen is het instellen van werkgebieden voor kleinschalige mijnbouw, iets dat volgens de wet mogelijk is.

“Voorzitter, belooft u mij dat, mocht u aan de macht komen, u de Mijnbouwwet zal gebruiken om de goudsector te ordenen?”
Chris Healy
‘Afkijken’ van Guyana
Verder pleitte de antropoloog en sociaal wetenschapper voor de oprichting van een Surinaams staatsbedrijf voor goud, naar het voorbeeld van Staatsolie. Deze onderneming zou kunnen worden opgericht door simpelweg royalty’s te innen, aangezien kleinschalige mijnbouw na Staatsolie de meeste inkomsten genereert.
Healy benadrukte ook dat de Suriname Mijnbouw Autoriteit (SMA) extra inkomsten kan genereren door heffingen op te leggen aan kleinschalige goudzoekers, naar het model van Guyana. Daar zijn er zes mijnbouwdistricten en negen districtskantoren opgezet om de sector effectief te controleren. “Het jaarlijkse inkomen van de Guyana Geology and Mines Commission bedraagt naar schatting 25 miljoen US dollar, ruim voldoende om de operationele kosten te dekken. Waarom zouden wij dat niet kunnen in Suriname?” vroeg de inleider retorisch aan Rusland.
Na de presentatie was er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen. De partijvoorzitter benadrukte dat het onderwerp van de lezing, goudwinning, van groot belang is voor de economie van Suriname, ondanks de gevoeligheid ervan.
Dag der Marrons
Aan de vooravond van de Dag der Marrons zei Rusland dat het land donderdag stilstaat bij een bijzonder moment in de geschiedenis van Suriname. “Een dag die ons herinnert aan de strijd, de volharding en de vrijheid.”
Hij benadrukte dat 10 oktober een dag is waarop Suriname de kracht en het doorzettingsvermogen van de marrons viert. “Vrijheid is niet zomaar een gegeven, het is iets waarvoor is gevochten. Onze voorouders hebben zich meer dan 250 jaar geleden los geworsteld van een systeem van onderdrukking en onrecht. Ze vochten voor hun waardigheid en het recht om hun eigen leven te leiden en hun cultuur in stand te houden”, aldus de voorzitter.
Hij wees erop dat deze strijd leidde tot de vredesverdragen, zoals die bekend zijn, akkoorden die vrijheid brachten. “Dit was niet alleen een overwinning voor de marrons, maar voor iedereen die streeft naar vrijheid en gelijkheid.”
Naast het vieren van deze dag riep Rusland op om ook stil te staan bij de huidige uitdagingen waarmee Suriname wordt geconfronteerd. De NPS zal, aldus haar voorzitter, blijven werken aan duurzame oplossingen voor de economische en sociale problemen in het land. “Wij zullen blijven opkomen voor de rechten van alle gemeenschappen, inclusief die van de marrons.” Onder de aanwezigen bevonden zich prominente NPS-leden, onder wie Diana Pokie, voormalig parlementariër Ruth Wijdenbosch en oud-minister Ivan Fernald.

Vanuit links te zien op de voorgrond: Diana Pokie, Gregory Rusland, Ruth Wijdenbosch en Ivan Fernald.