Hausil ontkent opzet bij benadeling staat en CBvS

07/04/2021 00:37 – Wilfred Leeuwin

Rechter Maytrie Kuldip Singh heeft dinsdag het verzoek om Faranaaz Hausil (r) voorlopig in vrijheid te stellen opnieuw afgewezen. De verdachte staat samen met onder anderen Robert van Trikt (l) terecht. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Het Openbaar Ministerie (OM) zal op 11 mei vertellen of het wil dat gewezen juridisch directeur van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Faranaaz Hausil, wordt gestraft en zo ja wat het een passende strafmaat vindt. De verdachte zit al negen maanden in voorarrest. Dinsdag heeft Hausil tijdens haar verhoor, door kortgedingrechter Maytrie Kuldip Singh, gezegd dat bij haar handelingen het nooit de bedoeling is geweest de bank en de staat Suriname te benadelen.
Ze benadrukte op geen enkele manier betrokken te zijn geweest en geen bevoegdheid te hebben gehad om gedaan te krijgen dat overmakingen werden gedaan vanuit de bank naar wie dan ook. Dinsdag heeft de rechter het verhoor van getuigen en de verdachte afgesloten. Op 11 mei komt officier van justitie Cynthia Klein aan het woord.
Rechter Kuldip Singh heeft dinsdag opnieuw het verzoek van de advocaten Murwin Dubois en Raoul Lobo afgewezen om Hausil in voorlopige vrijheid te stellen. Volgens het juridische team zijn er na de verhoren en getuigenverklaringen geen ernstige bezwaren meer om hun cliënt langer vast te houden. Dubois legde uit dat er aanvankelijk redelijk vermoeden van schuld was om Hausil in verzekering te stellen, maar gaandeweg het onderzoek is dat er niet meer.
De ex-CBvS-directeur wordt er onder meer van beschuldigd medeopsteller te zijn geweest van de royalty overeenkomst tussen de staat en Iamgold. Die verbintenis is, naar later bleek, in het nadeel geweest van de staat. De verdachte heeft verschillende keren in het rechtsproces benadrukt dat de conceptovereenkomst die zij heeft gemaakt niet dezelfde is op basis waarvan de ontoelaatbare handelingen bij de bank zijn gepleegd. De oorspronkelijke versie zou zijn veranderd.
Overigens, het contract waaraan zij heeft gewerkt, zou zijn bedoeld om de schuld van de staat bij de CBvS te vereffenen. Door druk van de regering, ofwel de toenmalige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zijn – in tegenstelling tot wat aanvankelijk de bedoeling was – tegoeden aan de staat toegewezen.
In deze rechtszaak over wantoestanden bij de CBvS zijn de andere verdachten Hoefdraad, voormalig governor Robert van Trikt en zakenpartner Ashween Angnoe. Tegen Hoefdraad is intussen een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist door het OM en een geldboete van SRD 500.000 subsidiair een gevangenisstraf van één jaar. De ex-bewindsman is voortvluchtig.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname