Het verschuiven van de verkiezingen naar de droge periode hoeft niet per se tot een hogere opkomst te leiden. Het is beter te investeren in kiezerseducatie.” Zo reageert Arun Hardien, lid van het managementteam Verkiezingen 2025 en ambassadeur van Suriname in India. Hij is tijdelijk teruggeroepen om op basis van zijn eerdere ervaringen bij te dragen aan de organisatie van de verkiezingen.
ADVERTENTIE
Zijn uitspraak is een reactie op het voorstel van onderminister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken (Biza) om de verkiezingen van 2030 te verplaatsen naar de droge tijd. Volgens Hassankhan is het voor elke regering voordelig om verkiezingen in de droge periode te houden.
“In de regentijd zijn de wegen slecht begaanbaar en staan sommige gebieden onder water, wat nadelig uitpakt voor de zittende regering. In de droge tijd kunnen burgers zich zonder problemen verplaatsen, terwijl in de regentijd rekening moet worden gehouden met slecht weer en onbegaanbare wegen,” aldus de onderminister.
Hardien erkent dat de regentijd praktische uitdagingen met zich meebrengt, maar plaatst vraagtekens bij de veronderstelling dat een datumverschuiving automatisch leidt tot een hogere opkomst. “De voornaamste reden om een verschuiving te overwegen is de gedachte dat dit de kiezersopkomst bevordert,” zegt hij. “Mei valt binnen de regentijd, wat inderdaad invloed kan hebben op de opkomst.”
Toch waarschuwt hij dat dit niet vanzelfsprekend is. “Het betekent niet automatisch dat een verschuiving van mei naar de droge tijd zorgt voor een hogere opkomst,” stelt Hardien.
In plaats daarvan pleit hij voor een alternatieve benadering: “Volgens mij is het beter te investeren in kiezerseducatie, het belang van democratie en het stemrecht. We moeten het volk opvoeden en het belang van democratische deelname bijbrengen.”
- Awara aangehouden voor drugs- en munitiebezit..
- Justitie aast op ‘grote boys’; 16 verdachten in tweede fase…..
- Column: Alle neuzen dezelfde kant op..
- Regering krijgt week de tijd om parlement te informeren ove…..
- BESCHOUWING — Laveren tussen grootmachten: Suriname in de m…..
- Waarschuwing aan Brokopondo: drink geen water uit het Afoba…..
- ‘Kinderen kunnen nu hun belangen kenbaar te maken’..
- 2e faseonderzoek SPSB-schandaal brengt 16 verdachten in bee…..