Harde lessen

UIT ONVREDE MET het handelen van gastland Frans-Guyana, in het bijzonder rond het actieve sportgedeelte van de Inter-Guyanese Spelen (IGS) hebben de andere twee deelnemende landen Guyana en Suriname het document niet ondertekend voor de eindrangschikking. De Fransen hebben, tegen de regels in, zichzelf uitgeroepen als winnaar van het toernooi.
Ook over de arbitrage bij zaalvoetbal was er onvrede. Maar de wrevel – in elk geval bij Suriname – gaat veel verder dan het sportgedeelte. Het organiserend land heeft zich bijvoorbeeld ook niet gehouden aan afspraken over onder andere transport, huisvesting en voeding. De opsomming van Surinaamse zijde over de slechte organisatie en arbitrage lijkt meer op opzet dan onmacht van het gastland.

Een kanttekening van de houding van Suriname op het recente dramatisch verlopen van de IGS is dat  het van een hoogstaand sportief moraal zou getuigen als Suriname ‘onder protest’ de eindrangschikking had getekend

Uit het relaas van Suriname is komen vast te staan dat in het kader van de voorbereiding van deelname een Surinaamse delegatie in Frans-Guyana onder andere de huisvesting heeft geïnspecteerd en aangegeven heeft wat anders moet. Niet duidelijk is of het Surinaams consulaat betrokken is geweest bij de voorbereiding, maar indien dat niet het geval was mag de vraag gesteld worden het waarom?
Het consulaat zou de vinger aan de pols hebben kunnen houden en de Franse organisatie kunnen hebben aangesproken op tekortkomingen of nalatigheden. Nu zaken verkeerd zijn gelopen zou – voor zover nog niet gebeurd is – kunnen worden overwogen om het gebeuren te tillen naar diplomatiek niveau, bijvoorbeeld door de Franse ambassadeur te ontbieden.
Door gebrek aan vastlegging over sportontmoetingen die met Frans-Guyana in het grijze verleden zijn geëindigd met een luchtje, weten veel mensen niets over de oneerlijke afloop. Gesprekken met sporters, in het bijzonder voetballers van de jaren zestig zouden een boekje open kunnen doen over scheidsrechterlijke dwalingen in de jaren zestig.
Er zijn onvoldoende lessen geleerd uit fouten in het verleden. Een van de harde lessen is dat afspraken van minuut tot minuut gemonitord moeten worden ter voorkoming van frustraties. Het heeft niets met doemdenken te maken, maar er zijn voldoende gronden om te twijfelen of Frans-Guyana zijn gedrag zal veranderen.
Suriname wil de Inter-Guyanese Spelen behouden. Met dit standpunt is niets mis, maar voor onze jongeren zou het ook goed zijn dat wordt uitgekeken naar een bredere basis en dat naast de IGS een nieuw platform voor schoolsport met bijvoorbeeld Brazilië, Venezuela, Cuba, Curaçao en Aruba kan worden opgericht.
Behalve dat Suriname er kwalitatief beter van wordt, mag een sterkere uitwisseling van kader worden verwacht. Een kanttekening van de houding van Suriname op het recente dramatisch verlopen van de IGS is dat  het van een hoogstaand sportief moraal zou getuigen als Suriname ‘onder protest’ de eindrangschikking had getekend, ondanks de dwaling van de Frans-Guyanese organisator.