NA GERUIME TIJD stabiel te zijn geweest rond SRD 28,50 voor de US dollar is de wisselkoers vanaf begin september met ongeveer zeven punten gestegen. De oorzaak van deze stijging is niet duidelijk. Intussen hebben de handelsbanken weer beperkingen ingesteld voor de aankoop van vreemde valuta nadat ze geruime tijd de opkooplimieten aanzienlijk hadden verhoogd.
Tijdens een persconferentie donderdagmiddag hebben de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de minister van Financiën en Planning aangegeven dat de monetaire autoriteiten geen maatregelen hebben getroffen die hebben geleid tot stijging van de wisselkoersen. Alles wijst erop dat speculatie ten grondslag ligt aan de koersstijging. Ook heeft de CBvS een vlucht in vreemde valuta geconstateerd. Zowel bedrijven als huishoudens zetten hun tegoeden bij banken om in vreemde valuta.
Uit de persconferentie is gebleken dat de overheid medeschuldig is aan het ontstane valutatekort. Nadat de koers anderhalf jaar geleden een dalende trend inzette, werd de strakke handhaving van de retentieregeling losgelaten. Hierdoor verkochten exporteurs de verplichte 35 procent van hun valuta-inkomsten niet meer aan de handelsbanken met als gevolg dat die steeds minder vreemde valuta hadden om aan het publiek aan te bieden.
De regering heeft deze week besloten de Retentie Monitoringsunit weer in te stellen die moet toezien op stipte naleving van de retentieregeling. Het is bijna cultuur in Suriname geworden dat wetten en regels worden gemaakt, maar dat handhaving daarvan nauwelijks uit de verf komt.
In dit specifieke geval – waarbij exporteurs naar eigen bevinding handelden en zich niet meer aan de regels hielden – zal de overheid niet meer mogen verslappen. Ook wanneer de situatie is genormaliseerd, zal een strak toezicht op naleving moeten worden gehandhaafd. De praktijk wijst steeds uit dat het niet handhaven van regels tot disruptie van de economie kan leiden. Dat moet te allen tijde worden voorkomen nu er op macro-economisch gebied goede vorderingen worden geboekt.
- Neymar Uitgeschakeld: Al Hilal’s Ster Staat 4-6 Weken…..
- Dood van Bayern München-fan Overschaduwt Champions League-o…..
- Dertienjarige jongen laat leven in verkeer..
- Jongeren Piniika streven naar wederopbouw dorp..
- Santokhi maakt laatste buitenlandse reis als president..
- Amnestievoorstel..
- Politie Waldeck treft menselijke resten aan in schommel..
- Financiën maakt zich op voor koersbeheersingsmaatregelen..
- Chinese en Surinaamse ambassadeurs bieden geloofsbrieven aa…..
- Brunswijk heeft geen problemen met de vele buitenlandse rei…..
- Noors bedrijf sluit overeenkomst met Staatsolie voor datave…..
- Ramdin: ‘Suriname is een van de meest beboste landen ter aa…..
- Overheid crèches hebben personeelstekort van 107 mensen; vi…..
- OKB-delegatie bestudeert Amerikaanse verkiezingsproces en v…..
- Harris erkent nederlaag: “We moeten de uitkomst acceptere…..
- Republikeinen heroveren controle over Amerikaanse Senaat..
- ABOP eist ministerie van Binnenlandse Zaken op..
- Waldemar Kowsoleea..
- SIAF..
- Charleen Vallery Karijosentono-Toekiman al een week vermist..
- Nog steeds tekort aan medicijnen..