Haïti stelt controversieel grondwettelijk referendum uit

De Haïtiaanse verkiezingsautoriteiten kondigden maandag het uitstel van het constitutionele referendum aan dat gepland was voor 27 juni. Het referendum wordt uitgesteld vanwege de toename van het aantal COVID-19-besmettingen in het land.
De nieuwe datum van het referendum wordt bepaald op basis van aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten, zo maakte de Voorlopige Kiesraad bekend in een verklaring. “Deze beslissing is ingegeven door de moeilijkheden om al het tijdelijke personeel te verzamelen en op te leiden voor de uitvoering van de stemming”, aldus de verklaring.
Haïti, dat vorig jaar weinig werd getroffen door COVID-19, heeft sinds mei vorig jaar te maken met de ernstigste golf van coronavirusinfecties tot nu toe, wat heeft geleid tot een toename van sterfgevallen en ziekenhuisopnames in een land met een zeer gebrekkige ziekenhuisinfrastructuur.
De internationale gemeenschap zet grote vraagtekens bij het houden van het referendum, aangezien het niet de steun heeft van de oppositie of sectoren van het maatschappelijk middenveld, zoals de katholieke kerk, het bedrijfsleven of vakbonden.
President Jovenel Moïse van Haïti wil dat de ontwerpgrondwet wordt goedgekeurd, aangezien de grondwet van 1987 de oorzaak zou zijn van de politieke instabiliteit die Haïti de afgelopen decennia heeft gekend.
De Verenigde Naties (VN), Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Europese Unie en landen als de Verenigde Staten hebben kritiek geuit op het consultatieproces omdat het niet voldoende inclusief is.
De oppositie heeft zich niet aangesloten bij het consultatieproces over de ontwerpgrondwet, geschreven door een groep experts, omdat ze de legitimiteit van Moïse niet erkent en van hem eist dat hij afstand doet van de macht.
Het referendum zelf is controversieel omdat de huidige Grondwet uitdrukkelijk elke raadpleging om de fundamentele wet te wijzigen verbiedt.
Meer bevoegdheden presidentHet ontwerp van de nieuwe grondwet geeft de president meer bevoegdheden, voorziet in een eenkamerstelsel, wat inhoudt dat de Senaat wordt uitgeschakeld, en bepaalt dat verkiezingen in één ronde worden beslist.
Moïse was van plan de grondwet goed te keuren voordat de presidents- en parlementsverkiezingen die op 19 september zijn gepland, worden gehouden.
De Voorlopige Kiesraad heeft de verkiezingsdatum niet genoemd, ook al zei deze afgelopen vrijdag onderzoek te zullen doen naar het mogelijke uitstel van zowel het referendum als de verkiezingen.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald