De Guyanese overheid heeft een banenbeurs georganiseerd in het district Nickerie voor haar diaspora die al jaren in Suriname woont en werkt. Afgelopen weekend was het RD Centrum in het district de locatie waar voornamelijk Guyanezen, maar ook nieuwsgierige Surinamers, naartoe konden gaan om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn om te werken in het buurland.
De Guyanese overheid is op zoek naar arbeidskrachten voor de vele projecten die momenteel in het land worden uitgevoerd en wil hieraan invulling geven met een handreiking naar de Guyanese diaspora. Robert Persaud foreign secretary of the ministry of Foreign Affairs van Guyana die ook op de beurs aanwezig sprak Suriname suriname naar aanleiding hiervan.
De functionaris gaf aan, dat vrijwel alle overheidsdiensten aanwezig zijn op de werkgelegenheidsbeurs om de diaspora te begeleiden in het invullen van de nodige documenten. Persaud stelt dat de overheid de private sector ook heeft gevraagd om te participeren op de beurs, zodat geïnteresseerden een beeld hebben van wat hun voormalige moederland te bieden heeft. Er zijn volgens informatie mogelijkheden in de landbouw, constructie, olie en gas, mijnbouw en andere sectoren.
Hoewel de beurs primair bestemd is voor de Guyanese diaspora zei Persaud ook te begrijpen als Surinamers interesse tonen. Voor hem is het goed als beide volken een goede band met elkaar blijven behouden. Overigens zijn er volgens hem veel Surinaamse ondernemingen actief in Guyana. Dat is een teken van goed nabuurschap, zegt de bewindsman.
Persaud gaf aan, dat de beurs de diaspora ertoe moet bewegen deel uit te maken van de grote ontwikkelingen die in hun land gaande zijn. In de jaren 70 en 80 was er een grote trek van Guyanezen naar Suriname om een beter bestaan te zoeken. Ook naar andere delen van de wereld trokken de westerburen om een goede toekomst te zoeken.
Hij merkte op dat de bezoekers tijdens de beurs vaak vragen hebben gesteld over huisvesting, identificatie en werkmogelijkheden. De burger Hendrik, die werkzaam is in de gezondheidssector en op de beurs aanwezig was, zegt dat hij zich heeft opgegeven voor een baan in Guyana.
Hendrik is teleurgesteld over de situatie in het land. Al jaren heeft hij zich aangemeld voor een stuk grond, maar zijn smeekbede is niet verhoord. Hendrik is blij dat Guyana ook mogelijkheden biedt voor Surinamers. Volgens hem gaat het in de medische sector al helemaal niet goed; mensen kunnen niet geholpen worden wanneer er hulp geboden moet worden. De Surinaamse regering had veel eerder beter moeten omkijken naar de werkers in de gezondheidszorg en het onderwijs.
[embedded content]
- VES: Belemmeringen hervorming in gezondheidszorg..
- Honda-huisgeneratoren worden teruggeroepen..
- Jabini advocates for structural solutions to education prob…..
- Jeugddammers Ramnarain en Jackie beëindigen hoofdtoernooi W…..
- Leerlingen binnenland vanaf maandag naar school..
- Emerald Events presenteert Bollywood Bang!..
- VS verkiezingen: Pad naar 270..
- Trainingsproject ‘Wroko Foe Mek Moni’ levert 18 cursisten a…..
- Maria Helene de Freijtas..
- Suriname treedt officieel toe tot IDA..
- Korps Politie Suriname feliciteert lichting november 2004, …..
- Betaling vuilophaal werd belemmerd door juridische complica…..
- Finabank obligatie van US$ 20 miljoen vandaag ingegaan..
- Prudent financieel beleid..
- Het niveau van het parlement dient gewaarborgd te worden..
- Santokhi terug na buitenlandse missie..
- Mannen op zijn erf overvallen terwijl hij naar dia’s …..
- Strenge controle ECD in supermarkten te Welgedacht A en Bom…..
- Nancy Zeefuik zingt fosten singi..
- Defensie wacht op budget voor renovatie militaire gebouwen..
- Politie beboet buschauffeurs voor verboden afslag..