Technologieën voor milieuvriendelijke goudwinning, gezamenlijke monitoring van de milieu-impact en de gevolgen van kleinschalige en middelgrote goudwinning voor gezondheid en natuur. Dit zijn zaken waarop belanghebbenden uit de drie Guyana’s zich hebben gefocust tijdens de Golden Solution Conferentie 2025, die onder het thema “Towards a Shared Vision for Mercury-Free Gold Mining in the Guianas” is gehouden in de Royal Ballroom van Hotel Torarica. De bijeenkomst op vrijdag 11 juli, was een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en de Nationale Milieu Autoriteit (NMA).
Daarnaast geschiedde de conferentie ook in samenwerking met het EMSAGS-project, WWF-Guianas en het project ter ondersteuning van het uitfaseren van kwik in de Guianas. Naast de genoemde aspecten waarop men zich gericht heeft, zijn er ook concrete oplossingen voor grensoverschrijdende samenwerking binnen de sector aan bod gekomen. Volgens NMA-directeur Vanuessa Gefferie is de rol van het instituut met betrekking tot de goudsector, het verminderen van kwikgebruik. De NMA zet zich in voor monitoring, capaciteitsbouw en regionale samenwerking. In dit kader heeft zij een pilotproject gehouden in Paramaribo-Noord om kwikvloeistofniveaus te meten bij goudverkooplocaties, zodat er een norm ontwikkeld kan worden.
“De NMA werkt hard om een veilig alternatief te bieden. We moeten alternatieve oplossingen bieden”, geeft directeur Gefferie aan. Verder is NMA in het kader van het Minamata-verdrag actief bezig om samenwerking te verbeteren. Daarnaast bevordert zij duurzame ontwikkeling met de Guyana`s middels gegevensmonitoringsnetwerk, trainingen en een kennis-exchange-platform om de beste praktijken, technische maatregelen en gegevens studiën te delen. De aanpak vraagt om innovatie, samenwerking en politieke wil. De directeur roept belanghebbenden in de goudsector om een goede oplossing voor een schoon en gezondere kwikvrije toekomst.
Sandra Biharie, projectcoördinator van het EMSAGS-project, zegt dat de conferentie tussen de drie Guyana’s gaat om samenwerking op het gebied van kwikvrij mijnen in de kleinschalig goudsector te stimuleren. Het project dat wordt uitgevoerd door NH en NMA heeft een samenhang met het WWF Guyana’s project vanwege de gelijksoortige doelstellingen. In dit kader werd in oktober 2022 in Georgetown, Guyana een conferentie georganiseerd tussen de drie Guyana’s waar er gesproken werd over welke strategie nodig is om kwikvrij mijnen tussen deze gebieden te stimuleren.
“Deze keer is het een vervolg op die conferentie in Georgetown, waarbij er gesproken zal worden over welke strategieën dan nu beter kunnen aansluiten op de drie Guyana’s. Het gaat om een stukje awareness brengen naar de small-scale miners gemeenschappen, maar het gaat ook om welke technologie er is er om kwikvrij mijnen te stimuleren”, aldus Biharie.
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheer…..
- Expositie ‘Waka Tjopu: Echoes of a Movement’ biedt uniek be…..
- Louis Vismale start inzamelingsactie voor speciaal vervoer …..
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op d…..
- Fernandes Bakkerij 62 jaar..
- Parbo Bier viert 70 jaar met nieuwe commercial ‘Pass a Djog…..
- VHP kiest voor een waardige en krachtige rol in de oppositi…..
- Politiebericht over verkeersdod Welgedacht B..
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan..
- ‘Vruchtbaar’ telefoongesprek tussen Trump en Zelensky over …..
- Olga Yvonne Vreden- Verbruggen (84) Paramaribo 3-7-2025..
- Mavis Cecillia Petronella Hoost (74) Paramaribo 30-6-2025..
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru..
- HVB zal één ministerspost van de NDP invullen; Sapoen blijf…..
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal..
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachting…..
- Wijdenbosch: samenwerking NPS-NDP is ommekeer; verleden los…..
- BESCHOUWING — Surinaamse vrees voor Wilders bleek ongegro…..
- Panka: “Nieuwe regering-Simons moet ruimte krijgen voor dui…..
- Vertrouwen in rechtsstaat centraal bij installatie Mahadew …..
- Werelderfgoedstatus Paramaribo wankelt: UNESCO stelt ultima…..