Guyana weigerde eind jaren negentig het verzoek van Nederland om oud-president Desi Bouterse te arresteren, omdat dit niet in het belang van het land zou zijn geweest, schrijft de voormalige Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Clement Rohee, in zijn memoires.
“Ik heb het verzoek afgewezen omdat we ten eerste niet beschikten over een officieel arrestatiebevel voor Bouterse; ten tweede zou een dergelijke stap schadelijk zijn geweest voor de relaties tussen Guyana en Suriname; en ten derde had het ernstige gevolgen kunnen hebben voor de grote Guyanese gemeenschap in het buurland,” schrijft hij in zijn boek My Story My Song.
Rohee verklaarde dat het verzoek ergens tussen 1993 en 1997 werd ingediend door de toenmalige niet-residerende Nederlandse ambassadeur, gevestigd in Suriname, tijdens een beleefdheidsbezoek aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. “De ambassadeur wilde dat de Guyanese regering uitvoering gaf aan het arrestatiebevel door Bouterse te arresteren tijdens een tussenstop op onze internationale luchthaven in Timehri, waar de Nederlandse autoriteiten een vliegtuig zouden klaar hebben staan om hem naar Nederland te brengen,” aldus Rohee in zijn boek.
Aan Demerara Waves Online News vertelde hij dat de Nederlandse gezant destijds had gezegd dat Bouterse werd gezocht voor vermeende mensenrechtenschendingen.
Bouterse werd in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld voor drugshandel en er werd een arrestatiebevel uitgevaardigd. Ondanks dit werd hij in 2010 tot president van Suriname gekozen en reisde hij vrijelijk om deel te nemen aan vele internationale en regionale conferenties.
Bouterse had goede betrekkingen met de toenmalige hooggeplaatste functionarissen van de People’s Progressive Party (PPP) en het People’s National Congress. Voormalig PPP-secretaris-generaal Donald Ramotar en voormalig minister van Staat in de PNCR-geleide coalitie, gepensioneerd luitenant-kolonel Joseph Harmon, reisden zaterdag naar Suriname om hun laatste eer aan Bouterse te bewijzen.
- Noodtoestand in Trinidad en Tobago door piek bendegeweld..
- Wijziging redactieleiding ‘de Ware Tijd’..
- Schietincident bij worstkraam..
- Bijdrage ANRS tot bij het opsporen van verkeersovertreders..
- Boldewijn ziet niets verkeerd in standpunt regering om Bout…..
- Medewerkers KPS gehuldigd voor bijzondere prestaties..
- NDP uit scherpe kritiek op OM na publicatie obductierapport…..
- Landvreugd tekent condoleanceregister namens regering..
- President over overlijden Bouterse: “Laten we de case op ee…..
- Behandeling Comptabiliteitswet en Spaar- en Stabilisatiefon…..
- ‘Maandinflatie stabiliseert in oktober 2024, druk wisselkoe…..
- Rose-Ann Franklin: Bouterse zou wél een staatsbegrafenis mo…..
- Santokhi: ‘In 2025 doorgaan met geven van zekerheid aan gez…..
- Assembleevoorzitter betuigt medeleven bij overlijden oud-pr…..
- NDP: Grove schending medisch beroepsgeheim door OM..
- NDP: grove schending OM van medisch beroepsgeheim..
- Huisbewoners houden bekende dief ‘Pilla’ aan te Livorno..
- Debie pleit voor transparant beheer staatsfinanciën en herv…..
- OKB benadrukt zijn kerntaken na reacties brief NDP..
- OKB zegt neutraal en onpartijdig te zijn na kritiek op brie…..
- Eerste vuurwerkslachtoffer heeft oogletsel..