De regering van Guyana is van plan de licentie van CGX Energy en Frontera Energy voor het Corantijn-blok in te trekken en het gebied opnieuw aan te bieden aan geïnteresseerde exploitanten. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Vickram Bharrat, verklaarde tegenover persbureau Reuters, dat het blok, waar CGX olie en gas heeft ontdekt, mogelijk de locatie wordt van de eerste ontwikkeling buiten het Stabroek-blok. ExxonMobil heeft in dat gebied reeds meer dan 11 miljard vaten olie-equivalent gevonden.
De regering bereidt de officiële intrekking van de licentie voor, maar geeft de joint venture nog de kans om argumenten aan te voeren tegen het besluit. “Als het eenmaal volledig is opgehelderd, denk ik dat er veel bedrijven in geïnteresseerd zullen zijn”, aldus Bharrat. Guyana overweegt een biedronde te organiseren of directe onderhandelingen met geïnteresseerde partijen te voeren.
Langdurige clementie, maar grenzen bereikt
Bharrat benadrukte dat Guyana mild en behulpzaam is geweest jegens CGX, maar dat er een grens is aan wat het land kan doen. De regering is CGX en Frontera herhaaldelijk tegemoetgekomen bij het naleven van hun werkprogramma’s, ondanks herhaalde vertragingen. In 2022 gaf een dochteronderneming van CGX al haar rechten op het Berbice-blok op, terwijl CGX en Frontera ook afstand deden van het Demerara-blok.
Vicepresident Bharrat Jagdeo verklaarde destijds, dat het niet aan de overheid is, om te zorgen voor de financiering van CGX. Bharrat onderstreepte dit nu opnieuw: “Er is maar zoveel dat we kunnen buigen, zonder onze wetten te overtreden.”
Verlengingsverzoeken afgewezen
CGX ontdekte in 2022-2023 olie en gas in het Corantijn-blok en kreeg een verlenging van twee jaar om zijn Kawa-1-ontdekking te evalueren. In 2024 vroeg het bedrijf nog eens twee jaar extra voor de Wei-1-ontdekking, maar dat verzoek werd afgewezen. Bharrat verklaarde, dat CGX en Frontera zowel capaciteits- als financiële problemen hebben die hun werkzaamheden belemmeren.
Begin februari ontving CGX een officiële brief van de regering over de intrekking van de licentie. In reactie daarop hebben CGX en Frontera een bezwaarschrift ingediend en volgens Reuters zou de zaak mogelijk voor de rechter kunnen komen.
Nieuwe kansen voor exploitanten
Met de intrekking van de licentie krijgt Guyana de kans om een nieuwe exploitant te vinden voor het Corantijn-blok. De regering hoopt hiermee de ontwikkeling van oliebronnen buiten Stabroek te versnellen en aantrekkelijkere voorwaarden voor investeerders te creëren.
Of CGX en Frontera nog juridische stappen zullen ondernemen, blijft afwachten. Ondertussen richt Guyana zich op het aantrekken van nieuwe spelers die de ontwikkeling van het Corantijn-blok kunnen versnellen.
The post Guyana trekt licentie CGX en Frontera in, zoekt nieuwe exploitant voor Corantijn-blok ..
- Twaalf strategische pijlers in NDP-verkiezingsprogramma..
- A20, PRO en DOE moeten bespreken of massameetings gehouden …..
- Creatieve rechten James Bond na meer dan 60 jaar naar Amazo…..
- Amerikaanse Senaat: Kash Patel mag voor 10 jaar de FBI leid…..
- SWM-buis beschadigd bij werkzaamheden EBS; lage waterdruk o…..
- Houtproductie met ruim 60 procent gedaald..
- Geen geld voor renovatie politiebureaus..
- Veel bewolking met buien in de middag..
- ‘CISM Day Run’ in Suriname gehouden..
- Meteodienst: Lokaal zware buien in delen binnenland..
- Trumps FBI-directeur Patel bevestigd na nipte stemming in S…..
- Georgine Irene Clarke (81) Lelystad 18-2-2025..
- Elseline Harriette Angelique Fa-Si-Oen (109) Amsterdam 14-2…..
- DNL selectief met aannemen van financiële schenkingen..
- Justitie en Politie neemt nog eens 15 voertuigen in ontvang…..
- Tweede zege Schakel de Flora in basketbalcompetitie..
- Reyme: A20 heeft een deel van de waarborgsom moeten lenen..
- Kioe A Sen: uitspraken bevelhebber Guyana in Surinaamse med…..
- A20 neemt lening voor waarborgsom..
- Mathoera: “Geen onverantwoordelijke regering voor Surinam…..
- DNA eensgezind: Telesur kan omgezet worden in een NV..