Guadeloupe brengt Suriname eerste nederlaag dit jaar

door Marinio Balsemhof
PARAMARIBO ؅— Suriname kon maandag geen gevolg geven aan de goede start in de Concacaf Nations League. Na een 3-1 overwinning in en tegen Guyana, verloor Natio met 1-0 van Guadeloupe op het eiland. Het was de ingevallen Jordan Leborgne die ons land de genadeklap toebracht.

Hiermee revancheren de eilanders zich op de nederlaag die zij tijdens de Gold Cup van 2021 in de Verenigde Staten(VS) tegen Natio leden. Het is de eerste nederlaag in zes wedstrijden van Suriname en de eerste in 2024.

“Suriname dekte niet in hun strafschopgebied, waardoor Leborgne in geheel vrijstaande positie de bal beheerst langst Hahn kon plaatsen; 1-0”

Guadeloupe was nagenoeg de hele wedstrijd de betere en maakte het Suriname in beide helften knap moeilijk. De ploeg van oud top profvoetballer Jocelyn Angloma presteerde het dat Natio slechts één keer in de wedstrijd gevaarlijk was in de zestien meter zone van de eilanders.
Hachelijke momenten
De ploeg van bondscoach Stanley Menzo kwam in de eerste helft tot slechts drie schoten op het doel vanuit de tweede lijn en in de tweede helft, één keer minder. Het schot van Gleofillo Vlijter in de 58ste minuut, miste kracht om Guadeloupe doelman, Teddy Selbonne in problemen te brengen.
Natio kon vooral op de helft van het thuisland niet imponeren. Zij raakten de bal gauw kwijt waardoor de eilanders steeds weer de kans kregen om op de Surinaamse helft te voetballen. Dat zorgde zeker voor enkele hachelijke momenten voor het doel van Warner Hahn, die deze keer de voorkeur kreeg op Etienne Vaesen.
Matthias Phaeton was de gevaarlijke man bij de thuisploeg. De speler die tijdens de Gold Cup van 2021 in de VS ook al scoorde tegen Suriname, kwam er enkele keren dicht bij het Surinaams doel, maar was deze keer niet trefzeker.
Tweede helft
In de tweede helft bleef Guadeloupe de betere partij. Suriname speelde wel iets meer naar voren, maar kon het spel van de eilanders niet aan banden leggen. Het schot van Vlijter deed hen wel even schrikken, maar veel gevaarlijker werd het niet.
Menzo probeerde in de 62ste minuut daar verandering in te brengen door Denzel Jubitana en Gyrano Kerk voor Immanuel Pherai en Jaden Montnor te wisselen. Dat lukte niet echt en want Suriname kwam niet lang daarna op achterstand.
Suriname dekte niet in hun strafschopgebied, waardoor Leborgne in geheel vrijstaande positie de bal beheerst langst Hahn kon plaatsen; 1-0. Het werd er bijna 2-0, maar een afstand schot van Dimitri Cavare ramde in de 77ste minuut de deklat.