Grote massa op de been met Phagwa

De Phagwaviering heeft gisteren een grote massa op de been gebracht. Er heerste een enorme drukte bij Wakapasi en in de Palmentuin. De politie moest gisteravond optreden tegen de feestvierders, die zich op deze locaties hadden verzameld.
De feestvierders hebben geen gehoor gegeven aan de oproepen van de ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en zijn collega van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, om het feest in besloten kring te vieren. Er was op de samenleving een beroep gedaan om geen grote feesten te organiseren om de verdere verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan.

Drukte aan de Wilhelminastraat. Foto: Suriname Herald

Ook in de Wilhelminastraat en op andere locaties was er een enorme drukte. Er waren ook veel voertuigen in de omgeving. Het overwinnings-, nieuwjaars-, oogst- en verlossingsfeest wordt jaarlijks gevierd door de hindoes.
In Suriname wordt Phagwa normaal groots gevierd. Er worden ook manifestaties gehouden, maar om de verdere verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, kan dit feest vanaf vorig jaar niet groots worden gevierd.
De Holika werd op verschillende locaties verbrand. Vanwege de COVID-19-regels werd dit eveneens in besloten kring gedaan.
Op Facebook is er veel kritiek geleverd op de massa, die op de been was met Phagwa. Zo wordt na twee weken een stijging van het aantal COVID-19-gevallen verwacht. Opvallend was dat veel personen zonder mond- en neusbedekking de straat zijn opgegaan.
“Het lijkt wel alsof er geen COVID meer is,” zijn de reacties van velen. Personen hebben dit gedrag van ongehoorzame burgers afgekeurd, omdat de kans op community spreading nog steeds aanwezig is.
Er is nog altijd een groot groep burgers, die zich wel netjes heeft gehouden aan de regels door Phagwa in besloten kring te vieren en wel alleen met familie en vrienden.

Mensen zijn weer aan het hangen. Foto: Suriname Herald

Op basis van het aantal personen dat de straat is opgegaan, lijkt het erop alsof het uitgaansleven weer iets normaal aan het worden is. Auto’s parkeerden langs de weg, mensen dronken en aten met elkaar. Op verschillende plekken was de drukte te merken. De Palmentuin, Wakapasi, Waterkant en de Wilhelminastraat waren bijzonder druk.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald