Tekst en beeld Sharon Singh
GEORGETOWN — “Hebben jullie nog honey roasted ham?” vraagt een klant aan een medewerkster in de Rossignol Butchery in Church Street, Georgetown (Guyana). “En de pepperpot-box?” klonk weer een vraag van een andere klant. Het was een drukte van belang in de slagerij. Er was nauwelijks beweegruimte.
Een bekend beeld: mensen die vlak vóór kerst inkopen komen doen. Vooral tijdens de feestdagen boeren de bedrijven goed. Runderpoot en gehakt vliegen over de toonbank. Justin van Dijk, manager van de Rossignol Butchery, komt even naar voren en wordt gelijk overspoeld met vragen waar medewerkers waarschijnlijk geen antwoord op hadden.
“De pepperpot-box is een beetje ons ding geworden”
Manager Justin van Dijk
Groei en bestsellers
Eén van de vleesproducten die altijd goed wordt verkocht, is gehaktvlees. “Dat is standaard in iedereens vriezer te vinden. Runder- of kipgehakt en ook voor de feestdagen is dat niet anders”, vertelt Van Dijk aan de Ware Tijd.
In Guyana is Surinaamse vleesworst erg gewild bij de lokale bevolking die het al in Suriname heeft geproefd. Toch kan Rossignol geen grote partijen maken. Een hot item is het namelijk niet, zeer waarschijnlijk doordat de locals niet weten dat het in hun land wordt verkocht.
Anders is het met de pepperpot-box. Van Dijk vertelt dat er niet genoeg ruimte was om alles uit te stallen en daarom een manier bedachten om het efficiënt op te slaan. Het vlees (van liefst vijf delen van het rund) wordt in een plastic container aangeboden. “Dat is een beetje ons ding geworden.” Iedereen vindt het hartstikke handig en komt dus voor de pepperpot–box. Hij vertelt dat waar in Suriname de kerstham erg gewild is, Guyana de voorkeur geeft aan de honey baked ham.
Klanten komen de laatste inkopen doen voor Kerst.Kerst in Guyana
Kerst in Guyana is als oudjaar in Suriname. Traditiegetrouw staat pepperpot op het menu, een gerecht met runderpoot, ribben en andere delen van het rund, die lang gaar worden gemaakt in kasripo dat is gemaakt door de inheemsen. Hierin gaan heel veel kruiden, zoals kaneel, steranijs, sinaasappelschil. Het wordt met zelfgemaakte broden gegeten.
In heel Guyana staat dit gerecht op de kersttafel van de locals. Geen roti, geen doksenvlees, geen honey baked ham, maar pepperpot. En één van de gebakjes die daarbij absoluut niet zal ontbreken is black cake. De aroma is huizenver te ruiken.
Op 24 december gaan de mensen of naar de kerk of naar de kerstfestiviteiten in Mainstreet, die in de hoofdstad van Guyana plaatsvinden. Dit jaar zal Van Dijk voor het eerst zijn kerst en jaarwisseling in Guyana vieren. “Een collega is met zwangerschapsverlof en ik moest invallen”, verklaart hij.
Inmiddels heeft de manager enkele vrienden in het land gemaakt en is hij uitgenodigd om samen met hen de feestdagen door te brengen. “Het menu is al bekend: pepperpot met zelfgemaakte broden. En of ik peper eet? Ik houd van pittigheid.” En op oudjaarsdag wordt het cook-up rice, moksi aleysi, deelt hij mee in patois, een Engels dialect.
Rossignol opende in 2013 haar vestiging in de Guyanese hoofdstad. De drijfveer om een bedrijf in het land op te zetten, kwam door de stabiele economie. Al jaren heeft het Engelssprekende land een stabiele koers. Terugblikkend naar de beginjaren, heeft het bedrijf nu wel vaste voet aan de grond. Zoals het bij elk nieuw bedrijf in een vreemd land aan toe gaat, was het ook voor het managementteam van Rossignol aftasten wat de markt precies wilde. Volgens Justin van Dijk ging het niet echt om gewenning toen, maar meer om de gedachtegang van de lokale bevolking. “Men dacht dat we uitsluitend vlees uit Suriname lieten overhalen. We hebben toen uitgelegd dat we eerst alles aan kwalitatief vlees lokaal opkopen en pas dan ons blik richten op import.” Langzaamaan kwam het vertrouwen opgang. Nog steeds wordt voornamelijk rundvlees geïmporteerd, omdat de lokale markt niet in de behoefte kan voorzien, deelt Van Dijk mee. Kip en varkens zijn makkelijk lokaal te betrekken. Over de groei vertelt de manager dat ze de eerste vijf jaren een heuse groei hebben gemerkt in het bedrijf en daarna is het redelijk stabiel gebleven. Sinds de expats naar het land komen, is de groei flink toegenomen. “Ik denk dat ondernemingen in haast alle sectoren een flinke boost hebben ervaren.”
- President Santokhi condoleert familie en nabestaanden overl…..
- Kawinagroep Wi Sani viert 35-jarig bestaan..
- President Santokhi spreekt condoleances uit na overlijden o…..
- Arts wil zich niet uitlaten over doodsoorzaak oud-president…..
- Oud-vicepresident Adhin: “Een grote zoon van Mama Sranan is…..
- Vicepresident Brunswijk betuigt medeleven bij overlijden ou…..
- Desi Bouterse overleden..
- Paus Franciscus roept op tot moed om de wereld te verbetere…..
- President Santokhi viert Kerst met senioren Huize Ashiana..
- DC Gobardhan wil ex-militairen inzetten om Nickerie veilige…..
- Bouterse overleden..
- NDP: Hoop en Verbinding in uitdagende tijden..
- VES waarschuwt voor gevaarlijke onevenwichtigheden in China…..
- Voormalig president Desi Bouterse overleden; lichaam thuis..
- Bevorderingen bij Beveiliging en Bijstandsdienst Suriname: …..
- Breaking: Desi Bouterse overleden..
- Breaking: Dood ex-president Bouterse bevestigd..
- Panka: Nog geen officieel bericht binnen over overlijden De…..
- Ministerie Ruimtelijke Ordening en Milieu zet mijlpalen in …..
- Gedeeltelijk bewolkt door de dag, in de nacht opklaring..
- Santokhi tegen criminelen: ‘watch out, the sheriff is back …..