Grootse viering Srefidensi afgeraden

06/11/2020 10:01 – Arjen Stikvoort

Een beeld van de Srefidensiviering vorig jaar in Moengo. Ondanks dat Suriname dit jaar 45 jaar onafhankelijkheid viert, wordt een grootse viering sterk afgeraden. Covid-19 ligt namelijk nog steeds op de loer. :  
PARAMARIBO – Nog negentien dagen en dan viert Suriname Srefidensi, 45 jaar onafhankelijkheid van Nederland. Reden tot een groot feest zit er, als het aan epidemioloog Radjesh Ori ligt, niet in. “We hopen dat we geleerd hebben van de pieken in het aantal Covid-19-besmettingen die we vanaf mei met hoogtij- en feestdagen hebben gehad. We zullen op een andere manier dan normaal moeten feestvieren.”
Ori vindt dat iedereen zich op onafhankelijkheidsdag nóg beter dan anders aan de Covid-19-regels zal moeten houden. Hij verwijst naar maatregelen en richtlijnen voor feestelijke activiteiten. De epidemioloog durft niet zeggen of Suriname, nu Covid-19 onder controle schijnt te zijn, een tweede Covid-19-golf zoals die zich nu in delen van de wereld voordoet, aankan. “We moeten ervan uitgaan dat wij die ook zullen krijgen. Maar we proberen deze tweede golf zo lang mogelijk uit te stellen. Covid-19 is er en zal niet snel weggaan. Het is wachten op een vaccin. Scherp blijven is het devies.”
Hij noemt niet alleen Srefidensi waar extra alertheid is geboden, maar ook Divali ook een nationaal feest volgende week zaterdag. Daarnaast raadt hij feestjes achter ‘gesloten’ deuren die besmettingshaarden kunnen zijn ook af. Minister Amar Ramadin van Volksgezondheid heeft niet gereageerd op een verzoek van de Ware Tijd over het standpunt van zijn ministerie of de viering groots moet worden aangepakt of niet. Pertap Goerdayal, voorzitter van de officiële commissie ‘Viering 45 jaar Srefidensi’ die eveneens is benaderd, verwees naar de persconferentie van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking vrijdagmiddag.
Deze week is het aantal actieve Covid-19-gevallen gestegen van negentien (maandag) naar 39 (dinsdag) op het dashboard op de officiële Covid-19-website van het land. Een verklaring hiervoor heeft de epidemioloog Ori niet. “De rapportages van de Covid-19-gevallen komen van verschillende instellingen. Hoe de website aan die cijfers komt, begrijpen wij soms ook niet.” Maar optellen en aftrekken geeft verschillen, stelt hij. De Covid-19-website valt onder BOG noch onder Volksgezondheid. Daarom kan er ook geen verandering aangebracht worden zegt Ori tegen de Ware Tijd. 
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname