Groot aantal illegalen baart regering zorgen

30/03/2021 10:06 –

Minister Amoksi (l) en vicepresident Brunswijk donderdag tijdens de opening van het nieuwe gebouw waarin het Onderdirectoraat Vreemdelingenzaken van Juspol is gevestigd. : Juspol  
PARAMARIBO – De regering heeft weinig zicht op het aantal illegalen in Suriname. Hoe groot de groep is, is niet bekend. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie verklaart tegenover de Ware Tijd dat een belangrijk deel – vooral Brazilianen – naar het binnenland vertrekt. “We zien de bewegingen en het is zorgelijk. We hebben informatie over smokkel, drugs- en wapenhandel.”
De bewindsman zegt dat de regering er niet lichtvaardig over gaat vooral omdat de Covid-19-situatie in buurland Brazilië toch wel gevaarlijk is en met de komst van de illegalen de gevolgen voor Suriname groot kunnen zijn. Amoksi geeft toe dat een oplossing voor het probleem van vreemdelingen die onderduiken niet voor de hand ligt.
De bewindsman denkt dat regelmatige controle van onder meer hotels zoals dat in het verleden gebeurde hervat moet worden. Exploitanten van die faciliteiten moesten regelmatig hun gastenlijsten doorgeven aan de politie en districtscommissaris. “We moeten dus weer bij de basis beginnen.”
Aanscherping van de samenwerking met de Militaire Politie en de consulaire dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking ziet Amoksi ook als mogelijkheid om de illegaliteit terug te dringen. Op die manier denkt hij dat er een betere afstemming zal zijn over vreemdelingen die het land binnen komen en wanneer ze weer vertrekken. Op dit moment is er geen controle of buitenlanders na afloop van hun visumtermijn inderdaad het land verlaten. “Het gevolg is dat sommigen in de illegaliteit belanden.”
Vicepresident Ronnie Brunswijk zegt dat de regering bezig is een duidelijk vreemdelingenbeleid te formuleren. De kritiek over de vele illegale Brazilianen is volgens hem terecht maar hij wijst er ook op dat het moeilijk is om die groep te controleren omdat ze zonder visum in het land mogen komen. “Ik vind dat de Brazilianen mogen komen maar wel volgens de voorgeschreven procedure. Het moet ook duidelijk zijn wat moet gebeuren met degene die niet via de normale wegen binnenkomt.” De regering zal spoedig haar zienswijze geven.
Amoksi pleit voor een goed managementsysteem waarbij naast de autoriteiten ook de gemeenschap betrokken wordt bij de bewaking van de grenzen. Hij pleit ook voor betere samenwerking met landen waarvan veel burgers in Suriname verblijven. Een inburgeringscursus voor vreemdelingen staat ook op zijn prioriteitenlijst.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname