IN JANUARI 2023 werd tijdens een opo yari-vergadering van Pertjajah Luhur bekendgemaakt dat coalitiepartners VHP en Abop overeenstemming hadden bereikt over het omzetten van grondhuur- en erfpachtpercelen naar eigendom. “Tot 10.000 vierkante meter, één hectare, kunnen mensen terreinen in grondhuur omzetten in eigendom”, hield PL-topper en toenmalig minister Bronto Somohardjo de aanwezigen voor.
Ook aanpak van het grondenrechtenvraagstuk zou weer op de agenda komen. Echter, het bleef stil en de zogenoemde ‘grondconversiewet’ werd maar niet behandeld door het parlement. In november 2023 bekrachtigde president Chandrikapersad Santokhi, tegen het advies van de Staatsraad in, het Besluit Grondconversie 2023, die omzetting van maximaal 2.500 vierkante meter grondhuur- of erfpachtpercelen naar eigendom mogelijk maakte.
‘Met zijn handelen ondermijnt de president het gezag van De Nationale Assemblee. En niet voor het eerst’
Tegenstanders waren van oordeel dat deze beleidsmaatregel slechts was bedoeld om een kleine groep burgers, personen die grote lappen grond in beheer hebben, te bevoordelen. De kritiek werd weggewuifd door het staatshoofd. Het hoofddoel zou zijn burgers meer zekerheden te geven met een eigendomstitel en om extra geld in de staatskas te halen.
Nu, een jaar later, komt de president met een wijziging van het huidige staatsbesluit, zodat het mogelijk wordt om maximaal twee hectare om te zetten naar eigendom. Santokhi baseert zijn voornemen op een evaluatierapport dat is uitgebracht door de Conversie Unit. De samenleving kent de inhoud van dit rapport niet.
Volgens het staatshoofd geeft de unit aan dat de conversie succesvol verloopt. Tot nu toe zijn 5.741 percelen omgezet. Daar ook kleine en middelgrote ondernemers hebben aangegeven gebruik te willen maken van grondconversie om de terreinen waarop hun bedrijven staan om te zetten naar eigendom, wenst de president aan die wens tegemoet te komen.
Of de verruiming ook door de Conversie Unit is geadviseerd is niet duidelijk. Het ware beter dat de regering, vooral tegen de achtergrond van de felle kritiek die was geuit op de wijze van doorvoering van het huidige staatsbesluit, de bevindingen in het evaluatierapport met de samenleving had gedeeld. Maar ook in het kader van transparantie en behoorlijk bestuur had de regering er beter aan gedaan de gemeenschap hierover te informeren.
Zoals het nu weer aan toegaat ten aanzien van de beoogde verruiming roept opnieuw vraagtekens op over de werkelijke bedoeling van de president met het grondconversiebeleid. In de nota van toelichting spreekt hij van integrale behandeling van grondconversie bij wet. De vraag is waarom dat niet gebeurt. Met zijn handelen ondermijnt de president het gezag van De Nationale Assemblee. En niet voor het eerst.-.
- Wisselkoers blijft stijgen ondanks waarschuwingen monetaire…..
- President Ali pakt lakse aannemers en overheidsfunctionaris…..
- SEOB: 62.% IMF maatregelen afgerond..
- Binnenland blijft stiefkind..
- Brunswijk is graag vaak waarnemend president..
- Scholen sluiten vanaf maandag om 13.00 uur..
- Nieuwe IFRC ‘Youth Commission’ brengt stem van jongeren naa…..
- DNA still not aligned on financial provisions for the three…..
- CHof: Schild of Schaduw van democratische rechtsstaat?..
- BESCHOUWING — Santokhi stelt klimaattop boven landsbelang..
- Arnhems George Jazzcafé komt weer tot leven in boek..
- NDP: “Verhogingen voor drie machten grove belediging naar s…..
- Pomba wint eerste SAB/Powerade 10k Road Race..
- Ramdin belooft goed verkiezingsproces ondanks perikelen BIZ…..
- Nigeria en Suriname willen samenwerken aan landbouwontwikke…..
- GBB reikt ruim 1200 grondpapieren uit aan burgers..
- Steun voor mensen met een beperking..
- Shell wint hoger beroep tegen baanbrekende Nederlandse klim…..
- Torarica bouwt aan toekomst met Long Stay Appartementencomp…..
- Suriname roept wereldleiders op tot actie: “Het is tijd voo…..
- IMF-programma volgend jaar maart afgerond..