IN JANUARI 2023 werd tijdens een opo yari-vergadering van Pertjajah Luhur bekendgemaakt dat coalitiepartners VHP en Abop overeenstemming hadden bereikt over het omzetten van grondhuur- en erfpachtpercelen naar eigendom. “Tot 10.000 vierkante meter, één hectare, kunnen mensen terreinen in grondhuur omzetten in eigendom”, hield PL-topper en toenmalig minister Bronto Somohardjo de aanwezigen voor.
Ook aanpak van het grondenrechtenvraagstuk zou weer op de agenda komen. Echter, het bleef stil en de zogenoemde ‘grondconversiewet’ werd maar niet behandeld door het parlement. In november 2023 bekrachtigde president Chandrikapersad Santokhi, tegen het advies van de Staatsraad in, het Besluit Grondconversie 2023, die omzetting van maximaal 2.500 vierkante meter grondhuur- of erfpachtpercelen naar eigendom mogelijk maakte.
‘Met zijn handelen ondermijnt de president het gezag van De Nationale Assemblee. En niet voor het eerst’
Tegenstanders waren van oordeel dat deze beleidsmaatregel slechts was bedoeld om een kleine groep burgers, personen die grote lappen grond in beheer hebben, te bevoordelen. De kritiek werd weggewuifd door het staatshoofd. Het hoofddoel zou zijn burgers meer zekerheden te geven met een eigendomstitel en om extra geld in de staatskas te halen.
Nu, een jaar later, komt de president met een wijziging van het huidige staatsbesluit, zodat het mogelijk wordt om maximaal twee hectare om te zetten naar eigendom. Santokhi baseert zijn voornemen op een evaluatierapport dat is uitgebracht door de Conversie Unit. De samenleving kent de inhoud van dit rapport niet.
Volgens het staatshoofd geeft de unit aan dat de conversie succesvol verloopt. Tot nu toe zijn 5.741 percelen omgezet. Daar ook kleine en middelgrote ondernemers hebben aangegeven gebruik te willen maken van grondconversie om de terreinen waarop hun bedrijven staan om te zetten naar eigendom, wenst de president aan die wens tegemoet te komen.
Of de verruiming ook door de Conversie Unit is geadviseerd is niet duidelijk. Het ware beter dat de regering, vooral tegen de achtergrond van de felle kritiek die was geuit op de wijze van doorvoering van het huidige staatsbesluit, de bevindingen in het evaluatierapport met de samenleving had gedeeld. Maar ook in het kader van transparantie en behoorlijk bestuur had de regering er beter aan gedaan de gemeenschap hierover te informeren.
Zoals het nu weer aan toegaat ten aanzien van de beoogde verruiming roept opnieuw vraagtekens op over de werkelijke bedoeling van de president met het grondconversiebeleid. In de nota van toelichting spreekt hij van integrale behandeling van grondconversie bij wet. De vraag is waarom dat niet gebeurt. Met zijn handelen ondermijnt de president het gezag van De Nationale Assemblee. En niet voor het eerst.-.
- Natio met kleine nederlaag naar Canada..
- Steeds meer EBGS-leerkrachten dienen ontslag in..
- Vijftig personen starten aan vaktrainingen in Para..
- SBM Offshore heeft contracten gegund voor de GranMorgu-veld…..
- Italiaanse multinational Saipem wint contract voor Surinaam…..
- Finabank behaalt als eerste Surinaamse bank de ISO/IEC 2700…..
- Pg: Niet waar dat OM op schoot van president zit..
- Canada wint met 1-0 van Natio..
- Suriname in slotfase onderuit tegen Canada..
- President Santokhi en spirituele leider Sadhguru hebben ont…..
- Wet voor bescherming rekeninghouders in concept af..
- Openbaar Ministerie geeft inzicht over werkzaamheden..
- Uma en George Struikelblok presenteren kunst, cultuur en du…..
- Bundesliga-verdediger Doekhi sluit zich aan bij Natio..
- Waarnemend president Brunswijk pleit voor internet in Post …..
- Jairam: ‘Overheid moet meer investeren in agrarische sector…..
- Verdachtenverhoor Kromosoeto en medeverdachten opnieuw uitg…..
- Spirituele leider Sadhguru komt naar Suriname..
- Huize Margriet 55 jaar..
- Defensie levert 73 cursisten af: ‘Het is een eer om bij Def…..
- Jones: “Minister LVV door rijstboeren gezien als grootse op…..