Groene Ontwikkelingsstrategie focust op duurzaamheid en toekomst

Tekst en beeld Edwien Bodjie

PARAMARIBO — “De recente ontdekkingen van olie en gas bieden ons land enorme kansen, maar we moeten voorkomen dat we ons uitsluitend richten op deze sector en zo in de valkuil van economische afhankelijkheid trappen. Suriname beschikt over een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen, maar we moeten hier verantwoord mee omgaan om negatieve gevolgen te vermijden.” Zo sprak minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM)  bij de officiële presentatie van de  Groene Ontwikkelingsstrategie (GOS) in Assuria High-Rise.

De bewindsman zei dat met het beleidsdocument een bijdrage geleverd moet worden aan duurzame groei en het welzijn van de Surinaamse samenleving, met behoud van de natuurlijke rijkdommen van het land. President Chandrikapersad Santokhi wees erop dat de GOS geen tijdelijk project is, maar een beleidsplan dat over meerdere decennia moet worden uitgerold. “Dit plan vraagt om betrokkenheid van zowel de samenleving als politieke partijen en instituten. Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we de gestelde doelen realiseren.”

“De samenleving zal de impact van de GOS snel merken, want de doelstellingen worden omgezet in concrete acties”Viren Ajodhia

Hij noemde het essentieel dat Suriname zijn status als ‘carbon negatief’ (koolstofkredieten) land behoudt door middel van bosbescherming, zelfs terwijl economische groei wordt nagestreefd. Om dit beleid wettelijk te verankeren, zal de regering een voorstel indienen bij De Nationale Assemblee, zodat het doorvoeren in fasen kan geschieden.

Belangrijke pijlers binnen de strategie zijn educatie en kennisontwikkeling. Santokhi pleitte voor de introductie van studierichtingen die zich richten op duurzaamheid en koolstofkredieten, vergelijkbaar met de opleidingen in de olie- en gassector. “We moeten ervoor zorgen dat Surinamers zelf de expertise ontwikkelen om deze sectoren te beheren, zodat we niet afhankelijk worden van buitenlandse deskundigen.”

Santokhi sprak ook over de groeiende gevolgen van klimaatverandering en noemde onder meer overstromingen, droogte en het isoleren van gemeenschappen. “We moeten nadenken over hoe we klimaatadaptatie financieren en hoe we boeren kunnen ondersteunen bij extreme weersomstandigheden. Dit zijn urgente vraagstukken die niet langer genegeerd kunnen worden.” Hij deed een beroep op de internationale gemeenschap om landen als Suriname financieel te ondersteunen in hun inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.

Balans

De GOS valt onder het ministerie van ROM en vormt de leidraad voor economische en ecologische ontwikkeling in de komende 25 jaar. Dasai zei dat het document zal dienen als leidraad om te voorkomen dat fouten uit het verleden zich herhalen en om te helpen duurzamere keuzes te maken. “De inkomsten uit olie en gas moeten niet ten koste gaan van onze natuur en bossen. Door een sterke focus op goed bestuur en het naleven van de richtlijnen uit de GOS kunnen we bouwen aan een duurzaam en welvarend Suriname. We moeten investeren in innovatieve sectoren zoals ICT, slimme landbouwtechnieken en andere industrieën met een minimale impact op het milieu.”

De strategie is in achttien maanden ontwikkeld, in samenwerking met lokale en internationale experts en organisaties. Het beleidsdocument bevat gedetailleerde richtlijnen voor sectorale ontwikkeling, milieubescherming en goed bestuur en is publiekelijk beschikbaar.

Viren Ajodhia, projectmanager van de GOS en verantwoordelijk voor de opstelling en samenstelling van het document, zegt dat de strategie nu in de uitvoeringsfase moet komen. “De samenleving zal de impact van de GOS snel merken, want de doelstellingen worden omgezet in concrete acties.”

Eén van de meest belangrijke speerpunten is het slim investeren van onze olie- en gasinkomsten in duurzame projecten. Hij onderstreepte dat de noodzaak dat de GOS breed gedragen wordt en daarom ondersteund moet worden niet alleen door de overheid, maar ook door de private sector en maatschappelijke organisaties een actieve rol spelen. Vertegenwoordigers van het Verenigde Naties Ontwikkelingsprogramma spraken over de adviserende rol van het buitenland bij het tostandkomen van de GOS.  Ze spraken ook over de impact van het GOS op onder andere mensenrechten en noemden daarbij de inheemse en tribale volken.

Geen papierentijger

Volgens de GOS kan het bruto binnenlands product per inwoner van het huidige niveau van vijfduizend US dollar per jaar groeien naar vijftigduizend US dollar in 2050, zonder het milieu te schaden.

Monique Pool, die namens Green Heritage Fund Suriname en het Burgerinitiatief betrokken was bij de ontwikkeling van de GOS, benadrukte het belang van uitvoering. “De visie is er nu, maar implementatie is de sleutel. We moeten ervoor zorgen dat dit beleid geen papieren werkelijkheid blijft, maar daadwerkelijk wordt omgezet in actie.”

De volle zaal van Assuria High-Rise, gedecoreerd met groene accenten passend bij het thema, was gevuld met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, milieugroeperingen en het maatschappelijk middenveld.