President Jennifer Geerlings-Simons heeft aantredende regeringsleden gewaarschuwd, niet in haar naam te handelen. Simons heeft hiermee een belangrijk signaal afgegeven aan de nieuwe regering de participerende, politieke partijen in de coalitie en het volk. Het tijdperk van onzichtbare macht en informele opdrachten, moet volgens Simons, tot het verleden behoren. In een politiek landschap waar het “doen in naam van” te vaak misbruikt is als machtsinstrument, is het verfrissend en noodzakelijk, dat een staatshoofd zulke heldere grenzen stelt.
Wanneer een president expliciet stelt dat niemand opdrachten mag geven namens haar of de vicepresident, tenzij dit zwart op wit is vastgelegd, dan is dat geen formaliteit, maar een breuk met een giftige bestuurscultuur. Een cultuur waarin politieke invloed vaak werd uitgeoefend via lijntjes achter de schermen, via partijgenoten, familieleden of zelfverklaarde tussenpersonen die zich beroepen op gezag dat hen nooit toekwam. Die praktijk ondermijnt niet alleen het gezag van een president, maar ook het vertrouwen van burgers in eerlijk bestuur.
Simons onderstreepte het belang van integriteit en persoonlijke verantwoordelijkheid. Ministers moeten zelf communiceren, handelen binnen de kaders van wet- en regelgeving, en zich verre houden van de verleiding hun positie te laten misbruiken. Deze boodschap is geen vrijblijvende oproep, maar een moreel kompas, voor wie leiding mag geven aan het land. In haar woorden klinkt een impliciete waarschuwing door, wie toch grenzen overschrijdt, zal niet op bescherming of gedogen van de president kunnen rekenen.
De president erkent dat er weinig is beloofd, maar veel te doen staat. Juist daarom is het van belang, dat machtsmisbruik vanaf dag één wordt ontmoedigd. Dat begint bij het benoemen van grenzen, en het aandringen op ijver én integriteit. Suriname heeft genoeg geleden onder vaagheid, vriendjespolitiek en verborgen netwerken van invloed.
Het is tijd voor een nieuwe bestuurscultuur, waarin leiders aanspreekbaar zijn op hun daden en waarin niemand zich nog kan verschuilen achter een ‘opdracht van hogerhand’. President Simons heeft de lat hoog gelegd. Nu is het aan haar ministers om te bewijzen dat zij het vertrouwen waard zijn.
The post GRENZEN STELLEN AAN MACHTSMISBRUIK ..
- Mr Sharma Lakhisaran..
- Rusland: ‘Financiële situatie momenteel grootste zorg’..
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener..
- Samenwerken..
- Dode en gewonde bij zware aanrijding op Martin Luther Kingw…..
- Adhin: “Pas in 2032 kan Suriname substantieel herstel verwa…..
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomit…..
- Dode bij verkeersongeval Highway..
- Verwaarlozing moet stoppen..
- HAKRINBANK KLOKKENLUIDER BESCHERMD DOOR RECHTER..
- Voortvluchtige verdachten ingerekend..
- Sharma Lakhisaran..
- Man vuurt schoten af op woning na conflict: RBTW grijpt in..
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg..
- De keuzeparadox: waarom een ministerie van Olie, Gas en Mil…..
- Man slaat moeder met kruk en mishandelt zusje..
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden..
- Verkoper van percelen ingesloten wegens verduistering..
- Moord en zelfmoord in Santikriki Toepabergi..
- Minister Ramadhin neemt afscheid van personeel Volksgezondh…..
- Geen invrijheidsstelling voor verdachte doodslag..