Grensoverschrijdende criminaliteit tast democratie aan

Alle landen in de regio hebben te kampen met grensoverschrijdende criminaliteit. Dit vraagstuk tast de democratie van het land aan. De toename van vuurwapengeweld baart de korpschefs van het Caribisch gebied zorgen. In een recent overleg hebben de politiebazen hun zorgen met elkaar gedeeld.
Er zijn zelfs gebieden waar de politie niet naartoe kan gaan en daardoor geen orde kan handhaven. Behalve dat grensoverschrijdende criminaliteit de democratie aantast, werkt het corruptie in de hand. Ook de integriteit van ons financieel stelsel wordt aangetast. Dit zei korpschef en tevens hoofdcommissaris van politie, Bryan Isaacs, tijdens een lezing van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).
Het thema was “Impact criminaliteit op de Economie”. Wat de impact van de criminaliteit is op de economie van het land, moet wetenschappelijk onderzocht worden, vindt hij. Hij denkt wel dat er een verband bestaat tussen dit vraagstuk en de economie. Wanneer de criminaliteit stijgt, zal dit invloed hebben op de economische ontwikkeling. Sommige ondernemers sluiten hun deuren, meent Isaacs.
Met betrekking tot grensoverschrijdende criminaliteit merkte de politiebaas op dat een land dit niet in zijn eentje kan aanpakken. Samenwerking met andere landen is daarbij nodig. Dat is ook de richting die het Korps Politie Suriname (KPS) is ingeslagen.
Isaacs gaf aan dat de politie, ondanks de beperkte middelen en uitdagingen, niet stilzit. Hij verwees bijvoorbeeld naar het goede werk dat Suriname heeft verricht op het gebied van het helpen tegengaan van mensenhandel. Behalve de verschillende vormen van criminaliteit, zei de korpschef dat de situatie met betrekking tot verkeerscriminaliteit ook de nodige aandacht heeft van de politie. Dit kan volgens hem niet uitgedrukt worden in economische waarde. Als een kostwinner komt te overlijden door een verkeersongeval, heeft dat volgens Isaacs grote gevolgen voor de familie.
De politie maakt zich ook zorgen om de vele levensberovingen. Hoe graag het KPS ook wil, ze is niet in staat om alle gevallen te voorkomen, stelt de hoofdcommissaris van politie. Het KPS heeft ook besloten om periodiek de cijfers te delen met de gemeenschap om zo ook de steun van hen te krijgen in het uitoefenen van haar taken.
Hij complimenteerde de politieagenten die onder moeilijke omstandigheden hun werk uitvoeren. De politiechef vindt ook dat er een realistische benadering moet zijn van wat de prioriteiten zijn. “Gaan wij het wagenpark uitbreiden of helikopters aanschaffen?” vroeg Isaacs zich af. “De nationale veiligheid, in combinatie met good governance en het dienen van het algemeen belang, moet ons als Republiek Suriname leiden naar nationale welvaart en burgerveiligheid,” stelde de korpschef.