In een politiek landschap dat wordt gekenmerkt door ontevreden burgers, een tanend vertrouwen in het bestuur en diepe sociale spanningen, presenteert de Nationale Partij Suriname (NPS) haar koers onder de slogan: ‘De nieuwe weg’. Volgens partijvoorzitter Gregory Rusland, is deze richting geen oppervlakkige herpositionering, maar een fundamentele oproep tot moreel leiderschap, nationale eenheid en concrete oplossingen.
“Het land snakt naar vertrouwen, naar bestuur dat rechtvaardig en inclusief is. De nieuwe weg betekent dus niet alleen verandering, maar ook herstel van waarden”, zegt Rusland.
Op de vraag of de NPS openstaat voor samenwerking met andere partijen, zoals de VHP of zelfs de NDP, is Rusland helder: ‘’Samenwerking is mogelijk, maar niet zonder morele grenzen. We sluiten samenwerking op voorhand niet uit. Maar het Surinaamse volk verdient transparantie, geen vriendjespolitiek. Wanneer men spreekt over de ‘friends and family’-aanpak van deze regering, dan gaat het om een dieper liggend probleem: het negeren van deskundigheid, het bevoordelen van een kleine groep. Daar moeten we ons van losmaken.”
Tegelijk reageert Rusland scherp op berichten dat de VHP een mogelijke opening zou laten, richting de NDP. “Wie met alle winden meewaait, verliest zijn kompas. Suriname heeft geen behoefte aan machtscoalities uit opportunisme, maar aan partnerschappen, die het volk centraal stellen.”
Volgens Rusland is de tijd rijp om het etnisch stemgedrag en de daarmee verbonden partijvorming, kritisch onder de loep te nemen. “We moeten beseffen, dat etnische partijen het zicht op nationale eenheid vertroebelen. Elke burger heeft recht op vertegenwoordiging, maar wanneer etnische belangen zwaarder wegen dan nationale ontwikkeling, zijn we verkeerd bezig. Ook kleinere partijen moeten zich de vraag stellen: ‘Werken we aan verbinding, of houden we de verschillen in stand?”’
De voorzitter toont zich bezorgd over de toenemende sociale spanningen tussen bevolkingsgroepen, zoals stadscreolen en binnenlandbewoners. “De polarisatie baart me zorgen. We mogen niet toelaten, dat maatschappelijke frustraties omslaan in onverdraagzaamheid. Juist hier heeft de politiek een voorbeeldfunctie: leiders moeten bruggen bouwen, geen muren.”
Met stevige woorden hekelt Rusland het optreden van de huidige onderwijsminister, die volgens hem, een beleid voert dat uitsluiting in de hand werkt. “Het kan niet dat een minister zinspeelt op het idee dat slechts één bevolkingsgroep in staat zou zijn om onderwijs te benutten. Dat is niet alleen arrogant, het is ook gevaarlijk. Onderwijs is geen privilege, maar een grondrecht voor elk kind in Suriname.”
Ook de gezondheidszorg blijft volgens de NPS, ver onder de maat. “Zorg is voor velen onbetaalbaar geworden. Mensen sterven, omdat medicijnen ontbreken of simpelweg niet toegankelijk zijn. De nieuwe weg van de NPS betekent ook: investeren in mensenlevens.”
Rusland heeft afstand genomen van de recente uitspraken van NPS’er Wim Bakker, die verwees naar een vergelijking tussen het leiderschap van Rusland en dat van president Chandrikapersad Santokhi. Rusland gaf aan, de betreffende publicatie niet te kennen en verklaarde: “Op reacties van meneer Bakker heb ik totaal geen boodschap. Ik ken het bericht niet en weet niet waarover het gaat.”
Daarnaast plaatste Rusland vraagtekens bij de betrokkenheid van Bakker bij de NPS, door te suggereren, dat deze mogelijk wordt verward met een functionaris van de Organisatie Politieke Samenwerking en Uitwisseling (OPSU). “Ik denk dat meneer Bakker niet bij OPSU zit als een van de organisatoren en initiatiefnemers,” aldus Rusland. “Als u zegt ‘de NPS’er Bakker’, dan beoordeelt u het waarschijnlijk verkeerd.”
In reactie op de uitspraken van Rusland, heeft dokter Wim Bakker inmiddels aan . bevestigd, dat hij nog altijd lid is van de Nationale Partij Suriname (NPS).
De recente deal met Chinalco en de bredere rol van Chinese investeerders roepen vragen op over de Surinaamse autonomie.
“We zijn niet tegen buitenlandse investeringen, maar het moet transparant gebeuren. We mogen onze natuurlijke rijkdommen niet weggeven voor schijninvesteringen of kortetermijnwinst.”
Op het gebied van de bevolkingspolitiek, wijst Rusland op de noodzaak van een doordacht migratiebeleid, dat rekening houdt met vergrijzing, braindrain én de mogelijke toestroom van buitenlandse arbeidskrachten. “We verliezen te veel talent aan het buitenland.
Tegelijkertijd hebben we straks handen te kort in de zorg, het onderwijs en de techniek. Daar moeten we nu al beleid op maken. Geen politiek op de vierkante meter, maar met een blik op de komende twintig jaar.”
Tot slot benadrukt Rusland dat de burger mag rekenen op een partij die luistert, die deskundigheid durft te omarmen en die rechtvaardigheid wil herstellen. “De Surinamer moet zich weer kunnen herkennen in zijn regering. We willen beleid voeren dat het vertrouwen herwint, investeert in onderwijs, zorg, veiligheid en werkgelegenheid. Geen loze beloften, maar meetbare vooruitgang
Met ‘De nieuwe weg’ wil de NPS dus meer zijn dan een partij die regeermacht zoekt. Ze wil een moreel kompas aanreiken voor een samenleving die moe is van verdeeldheid, en klaar …
- Transvaal in slotseconden naast Robinhood..
- My Health-app geeft burgers toegang tot eigen medisch dossi…..
- Transvaal in slotseconden langs Robinhood..
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand..
- Maya de Lacoste: ‘Een moeder is alles voor een kind’..
- Familieconflict tussen tante en nichtje eindigt op politieb…..
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedrag…..
- CHAN PROBEERT OOK JONGEREN TE STRIKKEN..
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen..
- Afgerond Makandra-project moet exportpositie Suriname verst…..
- Verkiezingsdebat Suriname 2025: politieke partijen klaar vo…..
- Wat moet er veranderen?..
- ‘Aan de kracht achter onze samenleving’..
- Mathoera overweegt stap naar hoogste ambt: “Suriname heeft …..
- OLIE ALS ONZE REDDING..
- Gratis menstruatieproducten voor meisjes van 12 tot 18 jaar..
- Regen en onweer op Moederdag..
- Oplevering volledig gerenoveerde RGD-polikliniek in Tijgerk…..
- Mr Suriname Faizel Pinas keert als prof terug..
- Achter de gesloten deuren van het conclaaf: hoe topfavoriet…..
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilij…..