Green Heritage Fund Suriname viert 19-jarig bestaan

De Green Heritage Fund Suriname (GHFS) bestaat haar 19 jaar. Wat begon in 2005 als een droom van Monique Pool en haar vrienden, is uitgegroeid tot een krachtige beweging voor natuurbehoud. Al bijna twee decennia lang werkt GHFS aan de bescherming van de rijke biodiversiteit van Suriname, met bijzondere aandacht voor de kust- en mariene ecosystemen.
“Wij geloven dat elke stap, hoe klein ook, telt in de strijd voor natuurbehoud,” zegt Monique Pool in een van haar inspirerende video’s op het YouTube-kanaalvan Green Heritage Fund Suriname. “Deze passie weerspiegelt zich in alles wat we doen. Van het redden van de schattige luiaards in ons Xenarthra Rescue en Rehabilitation Center tot het bevorderen van duurzaam dolfijntoerisme in Suriname.”
Een luiaard. Foto: Green Heritage Fund SurinameIn een persbericht schrijft GHFS dat haar successen ook te danken zijn aan het ongelooflijke team dat hard achter de schermen werkt. “De toegewijde mensen die zich inzetten voor het redden van bedreigde dieren, het uitvoeren van onderzoeken en het organiseren van educatieve programma’s, doen dit met een passie die onze organisatie naar grotere hoogten heeft gebracht. Onze medewerkers en vrijwilligers zijn het hart van GHFS,” benadrukt Pool. “We zijn enorm dankbaar voor hun inzet, toewijding en liefde voor de natuur.”
Het werk van GHFS raakt niet alleen het leven van de dieren en planten die ze beschermt, maar ook de gemeenschappen die afhankelijk zijn van gezonde ecosystemen. “Door middel van educatieve programma’s, gemeenschapsprojecten en onderzoek hebben we bijgedragen aan het versterken van het milieubewustzijn in Suriname. We willen niet alleen beschermen, maar ook inspireren,” zegt Pool, “en dat doen we door de kracht van samenwerkingsverbanden en educatie.”
In 2018 werden het Xenarthra Rescue en Rehabilitation Center geopend. “Sinds onze beginjaren hebben we meer dan 1200 luiaards, miereneters en gordeldieren uit gevaarlijke situaties gered. Daarnaast heeft ons Dolfijnenprogramma mensen bewust gemaakt van het belang van verantwoord dolfijntoerisme en mariene bescherming. Deze programma’s zijn slechts een greep uit de vele manieren waarop we elke dag proberen het verschil te maken.
Foto: Green Heritage Fund SurinameGHFS heeft niet alleen een lokale impact gehad, maar ook een internationale. “We hebben wetenschappelijke publicaties op onze naam staan die zowel de natuur als de gemeenschappen ten goede komen. Onze samenwerkingen met wetenschappers, lokale bewoners en internationale organisaties versterken ons werk en breiden onze impact verder uit.”
Terwijl de Green Heritage Fund Suriname deze 19 jaar van inzet voor het milieu vieren, wil de organisatie een moment nemen om iedereen te danken die ons op deze reis heeft gesteund. “We kunnen dit niet alleen doen. Samen maken we een verschil,” benadrukt Pool. “Of je nu vrijwilliger, donor of partner bent, jullie betrokkenheid heeft ons geholpen te groeien en onze missie voort te zetten.”
GHFS blijft de organisatie in Suriname die zich vooral richt op kust- en mariene gebieden. De organisatie zegt door te willen gaan met haar strijd om deze unieke ecosystemen te beschermen. “Samen kijken we uit naar nog vele jaren van samenwerking, hoop en actie voor een duurzamere toekomst.”