Green Heritage Fund lanceert project om vervuiling Caribische Zee aan te pakken

Green Heritage Fund Suriname (GHFS) heeft samen met het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) op dinsdag 5 november 2024 het project Prevention of Marine Litter (PROMAR) gelanceerd, met als doel de vervuiling van de Caribische Zee te verminderen. Het project wil de uitstroom van zwerfafval naar zee aanpakken en bewustwording creëren over de gevolgen van plastic afval.
Het initiatief richt zich op het beperken van plasticgebruik, verbeteren van afvalbeheer op land en bevorderen van circulaire economische strategieën zoals Extended Producer Responsibility (EPR). Tijdens de openingsceremonie onderstreepte Ritesh Sardjoe, directeur van het ministerie van ROM, de omvang van het probleem: “In Suriname blijft jaarlijks ongeveer 30.000 ton huishoudelijk afval onopgehaald, waarvan 11 procent plastic is. Dit afval heeft verwoestende gevolgen voor ons milieu en onze mariene ecosystemen.”
Volgens Sardjoe bedreigt de vervuiling niet alleen het kust- en zeeleven, maar ook de mensen die van deze ecosystemen afhankelijk zijn. In de komende twee jaar zal GHFS samen met diverse partners gegevens verzamelen over afvalbeheer en vervuiling in Suriname. Op basis van deze data worden voorstellen gedaan voor afvalinterventies, worden beleidsmakers geadviseerd en worden bewustwordingscampagnes georganiseerd.
Een van de pijlers van het PROMAR-project is het verbeteren van het plastic afvalbeheer om te voorkomen dat afval via rivieren en kanalen de Caribische Zee bereikt. Een belangrijk onderdeel van de lancering was een Design Thinking-workshop, waaraan ongeveer 40 vertegenwoordigers uit verschillende sectoren deelnamen.
Overheidsinstanties, NGO’s, afvalbeheerbedrijven, het bedrijfsleven en de academische wereld brainstormden samen over innovatieve oplossingen voor de afvalproblematiek. Vijf prototypes werden ontwikkeld, gericht op het terugdringen van plastic vervuiling en het optimaliseren van afvalinzameling in Suriname.
De workshop sloot af met het testen van een enquête over Kennis, Attitudes en Praktijken (KAP) rond afval en mariene vervuiling. Deze enquête zal in de komende maanden verder verspreid worden om inzicht te krijgen in de kennis en houding van de bevolking ten aanzien van afvalbeheer.