Gratis menstruatieproducten voor meisjes van 12 tot 18 jaar

De regering-Santokhi heeft vrijdag tijdens een regeringsraadsvergadering besloten tot de uitvoering van het “No Girl Left Behind”-project. Suriname erkent daarmee, als eerste land in de regio, het recht op gratis en veilige menstruatieproducten voor meisjes van 12 tot 18 jaar als een fundamenteel mensenrecht.

ADVERTENTIE

Het besluit markeert een historische mijlpaal in de strijd tegen menstruatiearmoede en ongelijkheid. President Chan Santokhi benadrukte dat menstruatie nooit een reden mag zijn voor schoolverzuim of schaamte. “Met dit project waarborgen we dat elk meisje in Suriname haar schooltijd met waardigheid kan doorlopen,” aldus de president.
Gelijke kansen voor alle meisjesUit onderzoek blijkt dat meisjes uit financieel kwetsbare gezinnen jaarlijks tot wel 55 schooldagen missen vanwege het ontbreken van geschikte menstruatieproducten. Het project, dat landelijk wordt uitgerold, voorziet in de verstrekking van herbruikbaar menstruatieondergoed en educatief materiaal aan in totaal 34.000 meisjes, ongeacht inkomensniveau, woongebied of schooltype.
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid sprak van een fundamentele koerswijziging: “No Girl Left Behind is niet alleen een project, het is een belofte. Een belofte dat elk meisje ertoe doet, en dat haar ontwikkeling niet langer mag worden beperkt door iets natuurlijks als menstruatie.”
Naast het bestrijden van ongelijkheid en het verbeteren van de volksgezondheid, heeft het project ook positieve effecten op onderwijsresultaten en het milieu. Door het gebruik van herbruikbare producten wordt de hoeveelheid plastic afval aanzienlijk verminderd. Daarmee draagt het project bij aan meerdere Duurzame Ontwikkelingsdoelen, waaronder goede gezondheid (SDG 3), kwaliteitsonderwijs (SDG 4), gendergelijkheid (SDG 5), verantwoorde consumptie (SDG 12) en klimaatactie (SDG 13).
De regering-Santokhi ziet het initiatief als een belangrijk instrument in het streven naar een rechtvaardige en inclusieve samenleving. “We investeren vandaag niet alleen in de gezondheid van onze dochters, maar ook in hun dromen,” aldus president Santokhi. Met de uitvoering van “No Girl Left Behind” wordt een stille maar diepgewortelde vorm van ongelijkheid eindelijk structureel aangepakt. Geen enkel meisje hoeft nog haar toekomst te onderbreken vanwege een gebrek aan basisvoorzieningen.