De granman der Wayana, Ipomadi “Miep” Pelenapin, heeft tijdens de Transboundary River Basins Conference in Hotel Torarica, op 1 november, een oproep gedaan voor erkenning en bescherming van de rechten van inheemse gemeenschappen in Suriname. De conferentie vond plaats in het kader van fase 2 van het Bio-Plateaux-project, dat loopt van 2024 tot 2026.
Het Bio-Plateaux-project wordt medegefinancierd door de Europese Unie via het Interreg Amazon Cooperation Program. Het doel is om de uitwisseling van data, informatie en ervaringen over water en biodiversiteit in aquatische milieus te bevorderen tussen Frans-Guyana, Brazilië en Suriname, met een specifieke focus op de grensoverschrijdende stroomgebieden van de Oiapoque- en Marowijnerivier.
Suriname is het enige land in Zuid-Amerika waar de grondenrechten van inheemse- en marronvolken nog steeds niet wettelijk erkend zijn. Ondanks internationale druk en meerdere uitspraken van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens, blijven deze rechten in Suriname ongeregeld. De granman stak zijn verontwaardiging hieromtrent niet onder stoelen en banken.
Hij benadrukte verder de cruciale rol van inheemse gemeenschappen in het behoud van biodiversiteit. “Tachtig procent van de wereldwijde biodiversiteit bevindt zich in gebieden die door inheemse volken worden beschermd. Toch worden onze gemeenschappen, ondanks hun onmisbare bijdrage aan milieubescherming, stelselmatig genegeerd.”
Hij deed ook een boekje open over de destructie die veroorzaakt wordt door Illegale goudwinningsactiviteiten, waaronder ontbossing en kwikvervuiling van rivieren. Deze rivieren zijn essentieel voor het dagelijks levensonderhoud van de gemeenschappen, maar worden nu bedreigd door deze schadelijke praktijken. Dit veroorzaakt gezondheidsproblemen, vooral voor vrouwen en kinderen.
“We zullen niet zwijgen terwijl onze grond en onze mensen worden vernietigd,” waarschuwde Pelenapin, en riep de entiteiten die hiervan profiteren op om verantwoordelijkheid te nemen.
Hoewel hij de conferentie toejuichte, drong Pelenapin aan op meer dan woorden: hij vroeg om concrete actie en wettelijke bescherming. Hij sloot met harde taal zijn speech af: “Wij vragen geen toestemming om in vrede te leven op ons eigen grond. Wij eisen die.”
- Maandag eerste schooldag leerlingen binnenland..
- Guyana organiseert banenbeurs om arbeidstekort op te vangen..
- Uitkeringsaanvragen spoedig digitaal beheerd en verwerkt..
- Opbrengst obligatie FinaBank overtreft eigen verwachtingen..
- Raghoebarsing en Ramdin willen ‘grondstoffenvloek’ vermijde…..
- Minister Sewdien gaat arbeiders Sail persoonlijk toespreken…..
- Finabank plaatst succesvolle obligatie van USD 20 miljoen m…..
- Zon en wolken wisselen elkaar af..
- Oproep VN-secretaris-generaal: ‘Laten we ervoor zorgen dat …..
- Dodental door hevige overstromingen in Spanje stijgt naar 2…..
- Clint Gemerts (52) Amsterdam 28-10-2024..
- De verschillende levens van Harris en Trump..
- ‘Marron-stemmers’ moeten gemotiveerd worden naar de stembus…..
- Meteodienst: Kans op windstoten voornamelijk langs de kust..
- Incorrect information on full disbursement of aid to rice f…..
- Nieuw BIS-systeem voor vlottere uitkering naar samenleving..
- De euro was de meest verhandelde valuta ten opzichte van de…..
- Zijlmans belicht in Diesrede somber beeld gezondheidszorg..
- Alle 30 passagiers zinkende boot Apoera zijn veilig..
- Sozavo zal aanvragen ‘sneller en efficiënter’ afhandelen do…..
- Ministerie GBB negeert vonnis over grondkwestie Berlijn..