Granman Aboikoni bepaalt nemen vaccinatie niet zelf

De granman der Saramaccaners, Albert Aboikoni, kan niet zelf bepalen dat hij zich wil laten inenten met het COVID-vaccin. Dit zal zijn volk voor hem moeten doen, zegt Iwan Adjako, die deel uitmaakt van het Kabinet van de Granman, in gesprek met Suriname Herald. “Wij zijn nog niet ready en nog bezig met het bespreken van de zaak en hoe we die zullen aanpakken,” legt Adjako uit.
Het granmanschap is een heel ingewikkelde zaak. Het grootopperhoofd heeft niet te bepalen over zijn lichaam, maar het volk bepaalt. De stamleider kan wel meegaan door toe te zeggen dat er in het gebied mag worden gevaccineerd, maar wat als het volk anders beslist, merkt Adjako op.
AfstemmingDe granman zal nu met zijn adviseurs en de ‘grote heren’ de zaak verder bespreken om te bepalen wat de volgende stap is. “Hij moet afstemmen voordat hij uitspraken doet. Hij kan aan de regering zeggen dat we er werk van maken, maar de gemeenschap kan ook anders beslissen. Zij kunnen zeggen dat zij het niet eens zijn met de informatie die de delegatie naar voren heeft gebracht,” meldt Adjako.
Ondanks de toezegging van de granman aan de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, dat hij bereid is om zich te laten vaccineren zal hij dat niet doen als het volk anders beslist. Hij zal naar hun luisteren en zich niet laten inenten, beweert Adjako. “Het is zijn lichaam, maar hij heeft het aan het volk overgegeven. Zij moeten bepalen wat er met hem moet gebeuren,” stelt hij.
Bezoek ministerMinister Ramadhin was onlangs met een delegatie op bezoek bij de granman. Tijdens dit bezoek heeft het grootopperhoofd te kennen gegeven, dat hij zich wil laten inenten met het COVID-19-vaccin. Hij heeft zelf aangegeven, dat zijn voorkeur uitgaat naar het Sinopharm-vaccin.
Er is zelf een krutu gehouden waar er uitleg gegeven is door de delegatie over de verschillende soorten vaccins die er zijn en waarom de mensen zich moeten laten vaccineren. “Ondanks de krutu zijn er onder de gemeenschap heel wat onduidelijkheden die nog weggewerkt moeten worden en we zijn er nog niet uit,” beweert Adjako. Zo moet goed overlegd worden hoe de mensen op te roepen en te motiveren.
MobilisatieVolgens Maureen van Dijk-Wijngaarde, onderdirecteur van de Medische Zending (MZ), zijn de granman en zijn kabinet nu aan zet om de gemeenschap te mobiliseren. Daaruit moet een veel grotere bereidwilligheid volgen, zegt ze aan Suriname Herald.
Er kan volgens haar nog niet gesteld worden dat de bereidwilligheid onder de mensen in het Boven-Surinamegebied verandert. “Dat zullen we de komende weken merken. Het is nog niet zichtbaar hoe de bereidwilligheid onder de dorpelingen eruitziet,” haalt de onderdirecteur aan.
MZ-personeel is nu bezig met de bewustwordingssessies over vaccinatie in het gebied. Om dit te doen is geen gemakkelijke taak, omdat de verschillende dorpen en kampen worden bezocht. “Het is boot in, varen, boot uit, lopen, sessie doen, weer lopen, bootje in en weer varen. We doen dit om mensen zoveel als mogelijk van de informatie te voorzien over het COVID-19 virus,” zegt Van Dijk-Wijngaarde.
Simone Awanna