Surinamers praten niet makkelijk over de dood, terwijl die onvermijdelijk is. Vroeg of laat worden mensen ermee geconfronteerd – bij het verlies van een dierbare of bij het nadenken over de eigen ‘laatste rustplaats’. Maar die rust komt steeds vaker onder druk te staan. Begraafplaatsen in Paramaribo en districten raken vol en graven worden na verloop van tijd geruimd. Dat botst met diepgewortelde culturele en religieuze rituelen. Wat betekent dat voor het idee van ‘een laatste rustplaats’? In deze driedelige serie worden de spanningen tussen beleid, praktijk en geloof onderzocht. Deel 1 focust op de botsing tussen wetgeving en culturele realiteit.
Tekst Audry WajwakanaADVERTISEMENT
Beeld Audry Wajwakana & privécollectieADVERTISEMENT
Celine (82) buigt zich voorzichtig bij het stenen graf van haar schoonzoon op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Schietbaanweg. Hij overleed in 2001. Het graf is zichtbaar verweerd. Zon en regen hebben hun sporen achtergelaten: de letters zijn deels vervaagd, onkruid groeit eromheen.
“Het draait om respect, zorg en eerbied voor de overledenen”Edward Redjopawiro
Met een bosje fajalobi weent Celine stilletjes, bezorgd om wat komen gaat. De wettelijke grafrust van twintig jaar is verstreken. Hoewel de directe familie – weduwe en kinderen – in het buitenland woont en de grafrust voor tien jaar heeft verlengd, maakt de familie zich zorgen dat het graf van hun dierbare, zonder verdere kennisgeving, alsnog wordt verwijderd. De dochter van de overledene heeft haar oma Celine daarom gevraagd om een oogje in het zeil te houden.
(lees verder onder de )
In de schaduw van de dood speelt zich een stille, maar groeiende strijd af om de laatste beschikbare vierkante meters op de begraafplaatsen in Paramaribo en districten. Sinds het in 2007 in werking treden van artikel 23a van de Begrafeniswet 1959 worden oude graven op overvolle begraafplaatsen geruimd, maar dat heeft de ruimteproblematiek niet opgelost. De vraag naar graven is nog steeds groter dan de ruimte die door ruiming beschikbaar komt. Het systeem piept en kraakt.
Bij de ingangen van bekende begraafplaatsen, als Mariusrust en René’s Hof waarschuwen borden voor op handen zijnde ruimingen. Via Radio Apintie wordt regelmatig het wetsartikel over grafruiming bij begraafplaats Hodie Mihi Cras Tibi onder de aandacht gebracht. Ondanks deze publieke mededelingen leeft de wet nauwelijks onder burgers.
In de wachtkamer van de Stuiversvereniging der Hervormde Gemeente hangt een metersgrote, inmiddels verouderde lijst met graven die op 15 juni 2023 zouden worden geruimd. Of dat ook werkelijk is gebeurd, blijft onduidelijk. De verantwoordelijke is met ziekteverlof en haar assistente “weet van niets”. Ook andere beheerders staan niet te springen voor openheid omtrent grafruiming.
(lees verder onder de )
Keuze
Op de lijsten met te ruimen graven wordt nauwelijks gereageerd. Dat lijkt op gebrek aan bewustzijn. Tijdens een kleinschalig onderzoek begin 2024 van masterstudenten Rechtssociologie aan de Anton de Kom Universiteit vertelden beheerders van begraafplaatsen dat het vaak lastig is om nabestaanden of bevoegde erfgenamen op te sporen. Op basis van deze bevindingen vroegen de studenten de 41 ondervraagden wat er volgens hun moet gebeuren zodra de grafrusttermijn verstrijkt.
Hoewel de steekproef niet representatief is voor de ruim zeshonderdduizend inwoners van Suriname, biedt het onderzoek wel een indicatie hoe een deel van de bevolking denkt over grafrust en -ruiming. Zo dacht 56,5 procent dat de grafrust tien jaar duurt, terwijl 21 procent twintig jaar noemde. De rest ging uit van eeuwige grafrust of een andere termijn.
Opvallend is dat bijna de helft van de ondervraagden (43,5 procent) nog nooit had stilgestaan bij wat er moet gebeuren als de termijn van grafrust verstrijkt. Sommigen vinden het een verantwoordelijkheid van de erfgenamen. Toch gaf 39,1 procent aan te kiezen voor verlengen van de grafrust boven ruimen.
“Een laatste rustplaats vraagt behalve ruimte en vooral geld, ook regelmatig onderhoud. Je kunt niet éénmalig betalen en daarna decennia niets meer doen”Steven Tjang-A-Sjin, beheerder van de RK-begraafplaats
Ondertussen vervagen de namen op grafstenen, raken graven in vergetelheid en worden menselijke resten soms onopgemerkt verplaatst. Zo haalde het verhaal van de familie Van Embriqs in december vorig jaar uitgebreid de media. Ondanks dat zij had betaald voor verlenging tot 2030, bleken de graven van haar dierbaren toch te zijn geruimd.
Geschrokken door deze situatie besloten de nabestaanden van Christiaan Biswane, die op 30 december 2004 overleed, tot actie. Zij kozen niet voor verlenging, maar besloten zijn botresten te herbegraven in zijn geboortedorp Redi Doti in het district Para.
Op 21 februari openden veldwerkers van de RK-begraafplaats de grafkelder. Twee familieleden waren aanwezig om erop toe te zien dat het juiste graf werd geopend. Intussen trof kleindochter Gladys Lynch voorbereidingen voor het herbegraven in het dorp. “Ze hadden gezegd dat de resten van mijn opa anders in een massagraf zouden verdwijnen”, vertelt ze. “Hadden we geweten dat er op deze begraafplaats grafrust van twintig jaar gold, dan hadden we een andere plek gekozen. …
- President roept Ramsaran op voor spoedoverleg: PL ziet poli…..
- Schoolbroodpakket uitgebreid: ruim 20.000 leerlingen krijge…..
- Minister Ramadhin: “Investeringen in eerstelijnszorg gaan o…..
- Column: Borrelpraat no. 871..
- Justin Michel Yzer..
- Justin Michel Yzer..
- Eddy Wong Chung..
- Twee vrienden zwaar mishandeld door groep..
- Woningbrand -Mogelijk sprake van brandstichting..
- Volleybalsters Yelyco 4 schakelen Lyzecks uit eerste klasse…..
- Mac Andrew: “Niemand mag achterblijven in de arbeidsontwikk…..
- Mama, waarom zijn de prijzen in de winkel zo hoog?..
- Commissie Voorlichting Verkiezingen houdt infosessies voor …..
- Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vro…..
- China lanceert noodwaarschuwingen voor natuurrampen..
- Worstellegende Sabu (60) overleden, slechts weken na pensio…..
- Hotelgasten vertrekken zonder te betalen..
- Brazilië versterkt banden met China te midden van wereldwij…..
- Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival..
- Moederdagboodschap Santokhi: U houdt Suriname bij elkaar..
- President Santokhi eert Surinaamse moeders: “U houdt Surina…..