De situatie in het Matawai-gebied is gespannen na het politieoptreden van afgelopen vrijdag. Volgens gouddelvers die werkzaam waren in Kamp 21 zijn hun kampen kapotgeslagen en is hen verboden verdere goudwinningsactiviteiten uit te voeren. De ontruiming leidde tot grote verontwaardiging onder de bewoners.
“Het ziet eruit als een broko pranasi. Iedereen is al weg, alleen enkelen zijn nog hier,” zegt een goudzoeker aangeslagen tegen Suriname suriname. De gouddelvers verklaren dat zij geen indringers zijn, maar nakomelingen van de oorspronkelijke bewoners van het gebied. “We waren niet bezig te stelen. Dit is ons woongebied. Nu bepalen Chinezen en een stichting wat er hier gebeurt,” klinkt het emotioneel.
“Ons erfgoed wordt ontnomen”Lesley Valentijn, een oudere in Kamp 21, uit zijn frustratie fel. Hij verloor drie crusherbakken en ander materiaal tijdens de actie van de politie. “Ik ben nog hier omdat ik nergens anders naartoe kan. Ik ga niet iemand anders zijn woongebied binnendringen. Dit is van onze voorouders, zij hebben ervoor gevochten.”
Volgens Valentijn is het onbegrijpelijk dat het traditioneel gezag anderen binnenlaat in het gebied, terwijl de jongeren van Matawai worden verjaagd. Hij stelt ook dat er geen transparantie is over de opbrengsten van het gemeenschapsbos. “We krijgen geld uit dat bos, maar weten niet waar het naartoe gaat. Alles wat we hebben opgebouwd is vernietigd.”
Kritiek op optreden politieDe gouddelvers hekelen het feit dat de politie hardhandig heeft opgetreden zonder dialoog. “Als zaken niet goed gaan, roep je een krutu bijeen. Maar dit? Dit is niet de manier,” aldus Valentijn. Ook ondernemers uit de regio zouden financiële schade hebben geleden.
Volgens de gouddelvers zou het gebied nu worden beheerd door een stichting onder leiding van slechts twee personen: een kapitein en een vrouw. Tijdens onderhandelingen met de multinational Rosebel Goldmines/Zijin zouden alleen zij namens het gebied mogen spreken, wat kwaad bloed zet bij de rest van de gemeenschap.
Basya Roberto Elmond bevestigt dat ook zijn kamp is vernietigd. Hij keurt het optreden van de politie ten stelligste af.
Reacties blijven uitZondag vond er een vergadering plaats met de Commissie Ordening Goudsector, maar de gouddelvers geven aan nog niet op de hoogte te zijn van de uitkomsten. Ze wachten voorlopig af.
Pogingen van Suriname suriname om granman Lesley Valentijn en hoofdkapitein Inse Emanuel te bereiken, zijn vooralsnog zonder resultaat gebleven.
- Gonesh: “SLM weer op de rails sinds 2022”..
- Surinaams Rode Kruis viert 85 jaar ‘humaniteit in act…..
- Bewustwording rond sikkelcelziekte versterkt tijdens inform…..
- Raghoebarsing over Afreximbank-deal: “Deze ‘koelie’-ministe…..
- Korpschef Isaacs: “We doen er alles aan om de communicatie …..
- SEOGS centraal platform voor dialoog, visie en transformati…..
- Surinaamse verzekeringsmarkt positioneert zich voor offshor…..
- Arend van den Brandhof: De verguisde motor achter het Boero…..
- Israëls regionale escalatie en de wereldorde onder druk..
- Politie waarschuwt voor instortingsgevaar tunnels in mijnen…..
- Cold Case Unit: 25 personen gehoord in case Herman Gooding …..
- Politie waarschuwt voor instortingsgevaar tunnels in mijnen…..
- Suriname presenteert ‘Gron Nyan’ op Wereldexpo in Japan..
- Stienstra: ‘SLM is geen nationale trots, maar blok aan het …..
- Zeer natte vrijdag verwacht..
- Pand Nassylaan is geen monumentaal gebouw..
- Consuella Simonds uit Apoera zet eenzaamheid om in schrijve…..
- VS hervat visumprogramma voor studenten, maar eist openbare…..
- Jenny Bianca Caupain (51) Paramaribo 15-6-2025..
- Frits Pieter Haimé (71) Paramaribo 17-7-2025..
- Brand verwoest gebouw op Sosis-terrein aan Marowijnestraat..