In interview na interview wordt VHP voorzitter Santokhi gevraagd om wat zelfreflectie en zelfkritiek. Zijn ingeblikte antwoorden verschilt nauwelijks van elkaar. Het komt erop neer, dat hij heel goed heeft geregeerd in hele moeilijke tijden met een hele moeilijke coalitie, maar dat zijn regering niet altijd goed uitgelegd heeft aan de mensen, hoe goed hij het wel niet gedaan heeft. Het werk, voor zover nog niet perfect en volmaakt, is eigenlijk wel heel goed, maar niet helemaal af.
Het zou goed zijn om stil te staan bij het feit, dat Santokhi klaagt over wat hij overgenomen heeft en zijn informatiepositie, toen de VHP overnam. Let wel, Santokhi gaf leiding aan de VHP fractie en de oppositie als geheel vanuit de Nationale Assemblee in de vijf jaar voorafgaand aan zijn regeertermijn. De VHP nam, zoals dat in ons stelsel gaat, deel aan zowel de Staatsraad als de Sociaal Economische Raad. Zijn partijgenoot Gajadien heeft met zijn informatie- en informantennetwerk tussen 2015 en 2020 schandaal na schandaal, boven water gebracht. Klokkenluider na klokkenluider, heeft ook Santokhi als oppositieleider persoonlijk van informatie voorzien in dossiers van de SPSB tot aan CNOOC tot kasreserve en Oppenheimer. Zo kon hij internationaal brieven schrijven aan instituten en trekken aan de bel. Als Santokhi een informatieachterstand had, heeft hij in zijn werk als absolute oppositieleider, tekort geschoten.
Leef een paar weken of een paar maanden in Santokhi’s Suriname en je weet dat dit een complete fabel is. We zouden de blunders en de corruptie kunnen opsommen. We zouden het bestuurlijk falen, kunnen benoemen. We zouden leugen na leugen die van de oranje tong rollen kunnen ontkrachten. Maar dat is grotendeels overbodig en een herhaling van zetten. Belangrijk is om gewoon naar het dagelijks leven te kijken en hoe moeizaam dat voor u en uw gezin, uw buren en vrienden gaat.
Surinamers komen niet rond. En dan mag de president beschuldigend wijzen naar de drukte op straat en de drive throughs, maar die is er alleen rond salarisuitbetaling. Daarnaast was er ooit in de vakantieperiode een drukte op Zanderij. Omdat een uitje met het gezin je naar een zonnige bestemming kon leiden eens in de zoveel jaar. Hoeveel Surinamers hebben die mate van stabiliteit en zekerheid onder Santokhi opgebouwd? Het patatje dat je met de kinderen gaat halen, is het laatste stukje escapisme en menswaardigheid dat men zich nog kan veroorloven in Santokhi’s Suriname. Ziek worden is mensonterend met de staat waarin Santokhi, de ziekenhuizen achterlaat. Niet alleen wacht een gewone burger makkelijk een werkdag vol, in kermende pijn, om eindelijk een specialist te zien te krijgen. Veel van hen moeten zelf naar privé apotheken voor middelen voor operaties of naar diagnostische centra waar ze moeten bijbetalen, omdat de ziekenhuizen met de honderden miljoenen aan achterstand vanuit de Staat en vanuit SZF, het draaiend houden, nauwelijks meer aankunnen. Onnodige kindersterfte tijdens zijn regeertermijn is daar het bewijs van. Santokhi heeft zijn hele werkend leven met veiligheid te maken gekregen. En als hij iemand was die over zelfreflectie beschikte, zou hij erkennen, dat het aantal roofmoorden, roofovervallen, dubbele moord en zelfmoordgevallen, zware mishandelingen en verkrachtingen, nog nooit het zorgelijk niveau van vandaag bereikt hebben. De woningnood en de werkloosheid zijn nog nooit zo ernstig geweest als het niveau dat zij tijdens deze regeertermijn bereikt hebben. Terwijl Santokhi het heeft over een miljarden stand van valutareserves, is de wisselkoers in vrijval. Als die reserves werkelijk ter beschikking waren, waren de autoriteiten in staat tot interventie. Maar de reserves zijn niet besteedbaar. In geen enkele wereld is deze werkelijkheid ‘goed’ of zelfs ‘matig’ te noemen. ‘Goed geregeerd, slecht uitgelegd’ is een fabel, een sprookje, een mythe.
The post GOED GEREGEERD, SLECHT UITGELEGD FABEL ..
- Jacqueline Elisabeth (74) Amsterdam 4-5-2025..
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in concl…..
- Mathoera: verandering bij defensie zichtbaar..
- Inhoudelijke behandeling Money Laundering-zaak K.C. start 5…..
- Campus Village bij AdeKUS opgeleverd: stap naar toegankelij…..
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president..
- Column: Positieve mindset..
- Dorpsbestuur Pokigron legt knelpunten voor aan president..
- Op weg naar 25 mei: Santokhi sluit zichzelf bij voorbaat ui…..
- Santokhi heeft geen moeite met ambities van partijgenoten..
- Zorgcrisis bij Esther Stichting houdt aan..
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar..
- Annand Jagesar waarschuwt voor risico’s bij olie-exploitati…..
- Tyrone Spong verliest bij rentree..
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)..
- Brunswijk baseert groei ABOP op aantal mensen dat zijn kabi…..
- Veertig participeren in cursus Sportadministratie..
- Stemmen bij volmacht alleen onder strikte voorwaarden mogel…..
- Kwijtschelding schulden van burgers aan SWM in Vredenburg..
- Man mishandeld en beroofd door gewapende verdachten in Comm…..
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht..