PARAMARIBO – De gezondheidsbonden in Suriname hebben de regering een ultimatum gesteld om uiterlijk 15 februari gehoor te geven aan hun eisen. De bonden eisen onder andere achterstallige betalingen en betere loonvoorwaarden voor het zorgpersoneel. Indien de regering hier niet op reageert, dreigen zij met verdere acties.
De afgelopen maanden is de ontevredenheid binnen de zorgsector weer toegenomen. Medewerkers wachten sinds januari op de uitbetaling van kledinggeld en andere financiële compensaties. De bonden stellen dat de regering de afspraken die eerder zijn gemaakt niet nakomt. “We worden elke keer aan het lijntje gehouden,” zegt Lloyd Pool voorzitter van de personeelsbond van het AZP. Volgens de bonden wordt het geduld van de werknemers zwaar op de proef gesteld. “We hebben hard gewerkt tijdens de COVID-19 pandemie, maar nog steeds krijgen velen van ons niet waar ze recht op hebben.”
Al sinds 2018 worden er onderhandelingen gevoerd over betere arbeidsvoorwaarden in de zorg. In 2021 werden concrete voorstellen gedaan, maar deze zijn nog steeds niet omgezet in actie. De regering heeft een commissie ingesteld om naar de eisen van de gezondheidsbonden te kijken, maar volgens de bonden levert deze commissie weinig concrete resultaten op.
“Enkele dagen terug zaten we in commissie overleg en het blijkt dat de verantwoordelijken niet op één lijn zitten.” “De minister en de directeur spreken elkaar tegen,” zegt Pool. Dit gebrek aan duidelijke communicatie en besluitvorming heeft het vertrouwen van de werknemers in de overheid verder ondermijnd. De gezondheidsbonden hebben een deadline van 15 februari gesteld. Als er tegen die tijd geen stappen zijn gezet om de beloofde betalingen te voldoen en de loonvoorwaarden te verbeteren, zullen verdere maatregelen worden overwogen. Dit zou kunnen resulteren in werkonderbrekingen of andere acties die de zorgverlening in Suriname kunnen beïnvloeden.
Naast de uitbetaling van het kledinggeld en overbruggingsvergoedingen vragen de bonden ook aandacht voor de algehele arbeidsomstandigheden in de zorg. Veel zorgpersoneel voelt zich ondergewaardeerd en onvoldoende ondersteund door de overheid. De bonden benadrukken dat deze situatie niet langer houdbaar is. “We willen geen bedelaars zijn.” “We hebben keihard gewerkt en verwachten dat de overheid haar afspraken nakomt.” De bonden hebben al aangekondigd dat ze een formele brief zullen sturen naar de betrokken ministers en directeuren van de zorginstellingen om hun eisen te onderstrepen.
Volgens Pool moet de regering haar prioriteiten beter stellen en de zorgsector serieus nemen. “De gezondheidszorg is een cruciale pijler van de samenleving.” “Als het personeel niet de juiste compensatie en ondersteuning krijgt, heeft dat gevolgen voor de gehele samenleving.” De voortdurende onzekerheid over salaris en compensatie heeft niet alleen invloed op het moreel van het personeel, maar ook op de kwaliteit van de zorg.
- BRANDSTOFCRISIS BIJ POLITIE..
- PRESIDENT BRUNSWIJK..
- Boksteen geeft uitleg over meest belangrijke wijzigingen in…..
- Brandstofvoorziening naar binnenland stilgelegd op bevel va…..
- Ecuador: Kans reëel dat Daniel Noboa verkiezingen wint..
- Transvaal blijft perfect in Suriname Major League..
- Tweede ronde volkstelling start na uitdagingen in eerste fa…..
- Open brief aan de dc van Paramaribo Noord -Oost..
- ‘Surinaamse’ drugscrimineel maakt deal met justitie in Nede…..
- Regering en Centrale Bank realiseren doorbraak in betaalbar…..
- Chauffeur bakkerij beroofd van SRD 2 ton..
- PLCP versterkt Surinaamse bedrijven voor kansen in olie- en…..
- Minister Landvreugd: “Ik blijf minister na maandag”..
- RVI-PROGRAMMA: MOOI, MAAR TEVEEL RUIS EN TE WEINIG TRANSPAR…..
- PRESIDENT RUSLAND..
- Santokhi vraagt 28 zetels bij komende verkiezingen..
- Bewolkt maar grotendeels droog..
- Politie pakt 614 verdachten op in januari: Sterkere aanpak …..
- Zeker 40 doden bij busongeluk in Mexico..
- Santokhi: “Suriname kan zich ontwikkelen met een miljoen me…..
- Rudolf Willem Otmar Dest (77) Voorhout 3-2-2025..